Ükski eesmärk pole kättesaamatu

Signe Sillasoo 26. oktoober 2007, 00:00

Pärnus toimunud konverentsil "Lahe koolipäev" kuulutati teist aastat välja rida noori, kes väärivad teistele enda tublide tegudega eeskujuks olemist. Äramainitute hulka kuulusid näiteks Sven Kõllamets, Laura Kurs ja Triin Anier.

Põhjusi, miks heade eeskujude nimekirjast Sven Kõllametsa nime leiab, on õige mitu. Geenitehnoloogiat õppiv noormees paistab silma oma aktiivsusega nii koolis, milleks on Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ), kui ka väljaspool seda.

Õppimisele lisaks on võtnud noormees enda missiooniks tuua kõrghariduse juurde rohkem puuetega noori.

Kaks aastat on ta tegutsenud selle nimel, et muuta TTÜs liikumine mugavaks ka liikumisraskustega inimestele. Antud ettevõtmine on tal koos teiste üliõpilasesinduse liikmetega korda läinud, sest koolimaja treppidest ja ustest möödudes paistavad silma liikumist hõlbustavad kaldteed. "Oluline on, et noored ei peaks valima eriala selle järgi, kuhu nad ligi saavad, vaid ikka selle järgi, mida nad õppida tahavad," rõhutab noormees.

Sven tunnistab, et see ei ole ainus valdkond, milles ta aktiivselt kaasa lööb. "Ma olen kirjutanud neli rahvusvahelist ja mitu kohalikku projekti, mille tulemusel on puuetega ja mittepuuetega noored kokku saanud ja erinevatel teemadel arutlenud," lisab ta.

Rohkete ettevõtmiste seast peab noormees kõige suuremaks kordaminekuks lisaks Hiiumaalt pealinna ülikooli tulemisele ka erinevaid rahvusvahelisi projekte, mis on sundinud teda pea ees tundmatus kohas vette hüppama. "Ma ei osanud arvata, et see nii karm on, aga mul tulid need kenasti välja. Lõppkokkuvõttes oli see meeldiv kogemus," mainib ta.

Kõige suuremat rõõmu teeb Svenile see, kui ka teised noored tema tegemistest innustust saavad ja ise miskit põnevat ja uuenduslikku ette võtavad.

"Tundub, et ma olen suutnud inimesi inspireerida," mõtiskleb ta ja arvab, et eks suurimaks eeskujuks saabki ta olla teistele noortele sellega, et elab tavalise inimese elu ega pelga võtta osa asjadest, mis esmapilgul võimatuna näivad.

Aastate pärast plaanib hea eeskuju Laura Kurs võtta Eesti riigi kultuuriohjad enda kätte ja saada kultuuriministriks. Ka Triin Anieri plaanid ei ole vähem lennukad.

Kui küsida Laura käest, miks ta "Hea eeskuju" konkursil silma jäi, jääb ta tagasihoidlikuks, kiites ülejäänud kandidaate. "Minu arvates on kõik, kes konkursile esitati, tublid ja silmapaistvad. Ma ei oska öelda, miks just mind valiti, see raske otsus oli žürii teha."

Laura, kelle eeskuju on töökas ja põhimõttekindel vend, peab eeskujude olemasolu oluliseks. "Peab olema keegi, kelle poole üles vaadata ja mõelda, et tahaks ka kunagi nii tubli olla."

Tulevikus tahab kultuurikallakuga klassis käiv Laura minna Tallinna Ülikooli kultuuriteadust õppima, et 40aastaselt kultuuriministriks saada.

Triin Anieri kandidatuuri seadsid konkursile üles suisa kolm inimest, kellele tema töökus ja aktiivsus erinevate ürituste korraldamisel silma on jäänud. Silmapaistvate saavutuste ja tegevuste hulgast peab Triin kõige olulisemaks tööd organisatsioonis Tugiõpilaste Oma Ring Eestis. Oluline on tegeleda puuetega lastega, millega seoses teda ka hiljuti toimunud Rootsi kuninganna vastuvõtule kutsuti.

"Eeskujusid on vaja, et muutuda paremaks," on noor neiu veendunud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing