Peeter Teder • 6. november 2007 kell 22:00

Kulla hind taas rekordtasemel

Alles reedel tuli teade järjekordsest kulla hinnarekordist. Ja juba eile ründas metalli hind uuesti viimase 27 aasta kõrgtaset.

Seekord kerkis väärismetalli hind 1,9 protsenti, käies ära tasemel 821,72 dollarit unts.

Kollase metalli hinnaralli taga oli dollari nõrkus, mis omakorda tulenes kartusest, et USA keskpank Föderaalreserv on sunnitud pankade krediidikahjude tõttu baasintressi alandama. Föderaalreservi baasintress on hetkel 4,5 protsenti. Analüütikud peavad võimalikuks, et seda alandatakse 0,25 protsendipunkti võrra, 4,25 protsendini. Ühtlasi viskab hagu tulle ka kallinev nafta.

"Arvestades, et kaks välismõju, dollar ja nafta, survestavad kulda üheaegselt, võime me liikuda kõigi aegade kõrgeima tasemeni 850 dollarit untsilt," vahendas Bloomberg UBSi analüütiku John Reade'i sõnu.

Kulla hinna korrelatsioon euro-dollari kursiga on viimasel kuul olnud 0,77. See on päris suur näitaja. Kui see number oleks 1, tähendaks see, et kaks hinda oleks liikunud täiesti ühtmoodi.

Hetkel kuum