Eesti koondab abi saajate andmed keskregistrisse

Anne Oja 06. detsember 2007, 00:00

Rahandusministeeriumi riigiabi talituse juhataja Eve Kislov rääkis, et praegu selgitatakse välja abistajate elektroonilisi andmevahetusvõimalusi. Keskregistri infotehnoloogilise arendusega alustatakse jaanuaris.

"Tõenäoliselt hakatakse andmeid vahetama põllumajandustoetuste ja põllumassiivide registri, struktuuritoetuste registri ja äriregistriga," selgitas Kislov.

Kislov ütles, et analüüsitakse võimalusi ka varasemaid andmeid uude registrisse üle võtta.

Rahandusministeeriumi sõnul pole paraku tuua ühtegi mahlakat näidet, mida võiks pidada registri loomise ajendiks. Enamik eksimusi riigiabi andmise ja saamise vallas on tekkinud pigem teadmatusest kui pahatahtlikkusest, selgitas ministeerium.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) peadirektori asetäitja Ahti Bleive ütles, et nende väljatöötatav vähese tähtsusega abi register käivitub aprillis.

"Register on meil peaaegu valmis," rääkis Bleive, "tegeleme praegu selle testimisega."

Bleive sõnul kantakse sellesse registrisse põllumajandusvaldkonda jagatav vähese tähtsusega abi, mida annavad nagu PRIA, Maaelu Edendamise Sihtasutus ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS). Kehtib reegel, et üks taotleja võib saada kokku vaid kuni 3000 eurot vähese tähtsusega abi.

"Register hoiab ära olukorra, kus eri toetajad maksavad seda ja kokku tuleb abi rohkem kui 3000 eurot," ütles Bleive. "Praegu pole olnud mingit kahtlustki, et keegi oleks rohkem abi saanud, sest vähese tähtsusega abi pole kuigi palju jagatud."

EASi andmetel pole riigiabi jagamisel seni selliseid rikkumisi olnud, mida saanuks just tänu riigiabi keskregistrile ära hoida. Siiamaani on aidanud abijagajate tihe omavaheline suhtlemine.

"Seni on erinevad rakendusüksused, näiteks EAS ja PRIA, omavahel kahtluse tekkides ka infot vahetanud," rääkis EASi arendusüksuse juht Priit Nirgi.

"Loodav riigiabi register hõlbustab aga protsessi tunduvalt: annab toetustest hea ülevaate, maandab võimalike eksimuste ja ka väärkasutuste riski ning teeb seega toetusetaotluste menetlemise läbipaistvamaks, lihtsamaks ning kiiremaks," lisas Nirgi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing