18. detsember 2007 kell 22:00

Ameerika dollar valmistab jõuluüllatusi

"USA majandus ei varise kokku," kinnitas New Yorgis asuva valuutadiileri DailyFX.com vanem valuutastrateeg Boris Schlossberg. "Mida kiiremini dollar kerkib, seda enam inimesed lähevad kaasa trendiga ja müüvad eurot dollari vastu."

USA dollar on kaotanud sel aastal 8,3% oma väärtusest euro vastu, põhjustatuna 16 aasta sügavaimast elamumajanduse kriisist, mis avaldab halba mõju kogu majandusele, vahendas Bloomberg. Veel esmaspäeval arvas Connecticuti osariigi AIG Financial Productsi valuutavahetuskaubanduse ülemaailmne juht Jeff Gladsteini, et dollar võib sel nädalal tõusta 1,4325 euroni, kuigi juba eile oli ta selle ületanud.

Euro ja Inglise naela kursid langesid dollari suhtes pärast seda, kui USA kaubandusministeerium oli esmaspäeval välja tulnud kahe aasta madalaimate kaubandusdefitsiidi numbritega. USA jooksevkonto puudujääk vähenes juulist septembrini 5,5% ehk 178,5 mld dollarini. See oli oodatust parem ja väikseim puudujääk alates 2005. aasta kolmanda kvartali tulemustest, kirjutas Bloomberg.

Samuti kosus dollar Jaapani jeeni, Lõuna-Korea voni, Filipiinide peeso ja Taiwani dollari vastu, kuna väidetavalt ostsid importöörid Aasias dollarit selleks, et investeerida raha ookeanitagustesse varadesse või panna raha kaubavahetusse. Morgan Stanley vanemkaupleja Motonari Ogawa ütles, et kauplemisel puudus konkreetne suund, sest osa investoreid on juba jõulupuhkusel. "Praegu dollar ilmselt jätkab kõikumist," nentis Ogawa.

"Viimaste aastate dollari langus mitme valuuta vastu ei ole olnud põhjendamatu, sest USA suur jooksevkonto defitsiit, intressimäärade erinevus USA ja teiste suuremate riikide vahel ning USA lõtv rahapoliitika on loonud viljaka pinnase dollarikarudele," märkis LHV juhtivanalüütik Oliver Ait.

Aida arvates võivad lähiajal dollarile (eriti euro vastu) survet pakkuda kehvad USA kasvuväljavaated. Ta selgitas, et neljanda kvartali SKP prognoosi on viimase poole aasta jooksul päris kõvasti alla toodud ning mõningad majandusanalüütikud prognoosivad lausa negatiivset kasvu.

Samuti usub Aida sõnul enamik turuosalisi, et "tänu" probleemidele kinnisvaraturul ja laenuäris pumbatakse odavat raha süsteemi veelgi rohkem. "Seega alanevad intressimäärad ning raha hind langeb," järeldas ta. Kõik see on tekitanud situatsiooni, kus dollari suhtes on meelestatus juba ülinegatiivne ja ülisuur negatiivsus tähendab turgudel tavaliselt ostukohta. "Osta siis, kui veri on tänavatel," rääkis juhtivanalüütik ühest vanemast ja loogilisemast motost aktsiaturul.

Dollari kasuks räägivad järgmisel aastal Aida arvates mitmed asjaolud. "Eelpool nimetatud jooksevkontodefitsiidile mõjub odav dollar tegelikult hästi, kuna ekspordimahud suurenevad ja positiivseid märke selles osas on juba ka olnud," tõdes ta.

2008. aasta kohta ütles Ait, et see ei pruugi maailmamajanduses ja aktsiaturgudel nii lilleline tulla, kui oleme viimastel aastatel harjunud nägema. See tähendab ka, et riskantsemaid investeeringuid võidakse vähendada. "Seega näiteks ei tundu investeeringud arenevatele turgudele keskmises perspektiivis nii atraktiivsed. Kokkuvõttes võib dollarile tuge pakkuda seegi, kuna raha liigutatakse dollaripõhistesse varaklassidesse - eriti kui dollaripõhised varad tunduvad odavad ning see võib kiirendada ülevõttusid," uskus Ait.

Samuti nägi Ait, et USA majanduskasvu aeglustumine avaldab mõju ka omavahel majandussuhetes olevatele riikidele. Eriti on riski all tema hinnangul Euroopa. "Hetkel ei ole kasvuväljavaated minu arvates ka Euroopas väga head, mis võib tähendada, et mitmed keskpangad eurotsoonis on valmis langetama intressimäärasid samamoodi nagu USA," hoiatas Ait. "Kuigi viimasel istungil ECB (The European Central Bank) määrade langetamisele veel ei vihjanud, ei ole see järgmisel aastal ebatõenäoline," lisas ta.

Optimistlikult lõpetades nentis Ait, et 2008. aastal on dollariralli võimalik nagu 2005. aastalgi. Sest näiteks ostujõupariteedi alusel on USA dollar eri hinnanguil alahinnatud euro ja Kanada dollari suhtes.

Autor: Virge Lahe

Hetkel kuum