Anne Oja • 19. detsember 2007 kell 22:00

TEA entsüklopeedia maksab 100 miljonit

Tomingas rääkis rahvusentsüklopeedia idee sünnist: "Suvel saab TEA 20aastaseks. Selle ajaga on kogunenud hulk teadmisi, meie ümber on tekkinud suur autorkond ja veel suurem lugejaskond, mis annab meile õiguse uskuda, et oleme valmis suure entsüklopeedia väljaandmiseks."

TEA entsüklopeedia hakkab alates esimesest köitest ilmuma paralleelselt ka e-entsüklopeediana. Sobivad infotehnoloogilised lahendused tellis TEA selle ala tarkvaratootjalt Timehouse'ilt.

Tomingas rääkis, et internetis saab uue teatmeteose tellija jälgida entsüklopeedia valmimist. Kohe kui valmib mõni entsüklopeedia alajaotus, avaldatakse see ka veebis, ehkki paberile võib sama asi jõuda alles lõpuköidetes. Pidevalt lisandub entsüklopeediasse infot uutest avastustest.

Tänapäevane tehnoloogia võimaldab lisada e-entsüklopeediasse heli, animatsioone ja muid multimeedialahendusi. TEA kavatseb välja anda ka DVD-entsüklopeedia.

Tomingas kinnitas, et TEA entsüklopeedia tuleb täielikult originaalteos. "Selle sündi on ette valmistatud juba rohkem kui aasta," märkis ta. "Selle aja jooksul on TEA kirjastusse loodud mitukümmend uut töökohta. Kogu Eestist on lisaks kaasatud üle paarisaja teadlase ja õppejõu. Suur osa märksõnastikust ja märkimisväärne osa entsüklopeediast on juba valminud."

Osa andmeid ja suur hulk kaasaegset pildimaterjali tuleb uude entsüklopeediasse välismaistelt partneritelt, sh Britannica andmebaasidest. See võimaldab väljaminekuid ning aega kokku hoida.

Tomingas ütles, et projekti kogueelarve jaotub ettevalmistusperioodi peale ja küünib ligi 100 miljoni kroonini.

TEA entsüklopeediat saab tellida 10 000 krooni eest. Seevastu standardses kalingurköites sõjaeelse Eesti Entsüklopeedia kaheksa köidet maksavad antikvariaadis 5500-6500 krooni, kuid heas nahkköites võib see maksta mitukümmend tuhat krooni, võrdles Raamatukoi märgi all antikvariaate pidava OÜ Kuutõrvaja osanik Margo Matsina.

Matsina ütles, et paberkujul entsüklopeedial pole praegu enam mõtet, kuna seda ei saa uue infoga täiendada. Kavandatavast TEA entsüklopeediast on Matsina sõnul raske infot otsida, kuna viidetes jälgi ajades tuleks lapata mahukaid köiteid. Ühtlasi andis Matsina mõista, et TEA entsüklopeedia 22 paberile trükitava köite taga on pigem turundus kui teatmeteose ostmisest saadav praktiline kasu.

Raamatuid müüva Apollo Raamatud ASi juht Arvo Pihl lisas, et oma aja kohta on iga TEA entsüklopeedia köide kindlasti tasemel, kuid arvestades info järjest kiiremat käivet, võib paberväljaanne ruttu vananeda. Pihli sõnul ei saa entsüklopeediat käsitleda klassikalise investeerimisobjektina, ehkki enne aastavahetust küsitav 10 000kroonine ettemaks pole kuigi suur summa ning pealegi teeb inflatsioon aastatega oma töö.

"Personaalselt ma ise seda ei teeks, kuna maailm muutub nii kiiresti," tunnistas Pihl ettemaksu kohta. Küsimusele, kas ta oleks nõus kirjastusele iga kuu teatud summat maksma, et nende täiendatavat veebientsüklopeediat kasutada, vastas ta aga küsimusega: "Kas teie oleks?"

Hetkel kuum