Anne Oja • 23. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Prokuröri tunnistajad ei suuda meenutada

Eeluurimisel 19,6 miljoni kroonise käibe- ja tulumaksumaksupettuseni juhatanud tunnistajad ei mäleta enam seitsme aasta eest räägitut, ilmneb kohtusaalis. ABTG (Adonis Baltic Timber Group) kunagised juhid Indrek Mandre ja Rein Lembit Palipea on lõbusas tujus ja ütlevad hommikul esimese hooga, et neil ei toimu kohtus midagi.

"Viimasel kohtuistungil tegelesime sellega, et välja uurida, mis tunnistajatest on saanud," alustab kohtunik järjekordset istungit. Ta loetleb rea nimesid ja loeb ette saabunud vastuseid. "... viibib Kosel ja tal pidi olema lahtine tuberkuloos," teatab kohtunik.

Üks teine tunnistaja, vanem naisterahvas, on kopsupõletikust küll paranenud, kuid arsti kinnitusel vajab ta abi liikumisel, pesemisel ja riietumisel. "No ma ei tea," kommenteerib kohtunik.

Nii jääb ülekuulamissõelale kolm meest, ja neljas, kes istungi ära unustas, jõuab kohtumajja lõunaks.

Aastate eest Pärnumaal veoautoga metsa vedanud tunnistaja räägib: "Ülemus ütles, kuhu sõita, ja mina sõitsin. Vedasin kõike, mis metsas oli." Seda, kas ta maksupettusse kistud kinnistult ka puitu vedas, mees enam meenutada ei suuda.

Oma tegudest annab aru ka tankist. Nooremapoolne mees saabub kohtusaali turske politseiniku saatel. Mandre tahab tankistilt teada, kuidas ta tundmatu nimega metsafirmat juhtima hakkas.

"Ma ei mäleta inimese nime, kes pakkus, et kas tahate selles firmas töötada," räägib tankist tõsimeeli. "Täitsime dokumendid ära ja mul polnud aimu, mis firma see oli ja millega tegeles, kuid see pakkus mulle teenistust. Alles hiljem sain aru, et mind oli tanki pandud."

Mandret huvitab, mis tankistile maksupetturite abistamise eest maksti. "Visati mingi väike raha, nii 1500 ja see oligi kõik," kurdab mees.

Prokürör Laura Feldmanis kommenteeris pressiesindaja vahendusel, et ei plaani loobuda Indrek Mandre ja Rein Lembit Palipea süüdistamisest 19,6 miljoni kroonises maksupettuses.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt