Kust sai Ameerika oma nime

24. jaanuar 2008, 13:15

Ameerika nimi näitab ilmekalt, kui oluline
on oma ideed õigesti serveerida. Kui Kolumbus naasis esimese Ameerika reisi
järel Euroopasse, rääkis ta imelistest avastustest Jaapani ja India ranniku
lähedal, teadmata, et oli tegelikult avastanud uue kontinendi.

Uus meretee Aasiasse tundus Kolumbuse kaasmaalastele põnev, kuid see idee ei haaranud Euroopat siiski nii tugevalt kui uue mandri avastamine, kirjutas Live Science.

Kümme aastat pärast Kolumbuse esimest reisi hakkas Itaalia maadeavastaja Amerigo Vespucci kahtlustama, et Kolumbus polnud asjast õigesti aru saanud. Kirjades sõpradele kasutas ta terminit „Mundus Novis” ehk „Uus Maailm”. Idee uuest kontinendist ja selle rikkustest tekitas Euroopas eufooria ning peagi avaldasid Prantsusmaa kartograafid, poeedid ja aadlikud pamfleti, milles nimetatigi tänast Lõuna-Ameerikat selle kirjeldaja nimega.

Tegelikult läks nii Kolumbusel kui ka Amerigo Vespuccil ajalooraamatutesse pääsemise seisukohalt veel vägagi hästi, kui arvestada seda, et tegelikud eurooplastest Ameerika avastajad olid hoopis viikingid ja seda tervelt 500 aastat varem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2008, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing