Ehitaja lustis ja arendaja nuttis

Tarvo Vaarmets 21. veebruar 2008, 00:00

Tallinnas oli eile pilves selgimistega börsiilm - indeks lõpetas üle mitme päeva küll miinuses, kuid ometi kallinesid tervelt kaheksa aktsia hinnad. Säravaimat minekut näitas oodatust paremad tulemused avaldanud Merko Ehitus, mille aktsia kosus kolm protsenti.

Ülekaalukas langeja oli 5,2protsendilise väärtuskaotusega Arco Vara aktsia. Veidi üle ühe protsendi kukkusid Tallinki ja Olympic Entertainment Groupi aktsiate hinnad. Olympic avaldab kvartalitulemused reedel.

Teatavasti kosus Merko Ehituse neljanda kvartali käive 23%, ehk 1,65 miljardile kroonile. Kasum küll kukkus 22% ehk 193 miljonile kroonile, kuid siin tuleb arvestada ka võrreldava perioodi Arena Riga müügist saadud suurt erakorralist tulu.

Samas võib uskuda, et lähiajal surve marginaalidele jätkub. Kuigi ehitushindade kasv on aeglustumas, püsib kinnisvaraturul nõudlus endiselt madal. Selle tulemusena on kinnisvara müügiperioodid pikenenud, ehitushoog raugenud ning arendajad sunnitud tihti hinnas alla tulema. See kõik avaldab negatiivset mõju ka Merko Ehituse järgmiste kvartalite tulemustele.

Veidi murelikuks teevad ka Merko Ehituse möödunud aasta negatiivsed rahavood nii äri- kui investeerimistegevust, mis on oluliselt nõrgendanud ettevõtte likviidsete varade seisu. Ja seda olukorras, kus raha kättesaamine on muutunud raskemaks.

Teiselt poolt on investorid need mured juba kenasti Merko aktsia hinda üle kandnud. Hansabank Marketsi kiiranalüüsi järgi isegi liiga palju, mistõttu Hansabank Markets tõstis Merko Ehituse aktsiale antus soovituse "osta" peale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:21

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing