Konkurentsiamet uurib Narva Elektrijaamade tegevust

21. veebruar 2008, 14:31

Narva Elektrijaamad lõpetas
seadusevastaselt kahele võrguettevõtjale elektrimüügi siseturu tarbeks
põhjendades seda ühepoolselt kehtestatud tüüptingimustega.

Konkurentsiamet on käivitanud uurimise Narva Elektrijaamade võimaliku elektrituruseaduse ja konkurentsiseaduse rikkumise osas. Eesti Energia püüab seadusevastaselt kindlustada oma monopoolset positsiooni ja konkurentsiamet uurib Narva Elektrijaamade tegevust, teatas Baltic Energy Partners. Narva Elektrijaamad lõpetas seadusevastaselt kahele võrguettevõtjale elektrimüügi siseturu tarbeks põhjendades seda ühepoolselt kehtestatud tüüptingimustega. Sellega üritatakse turult välja tõrjuda võrguettevõtjatele Eesti Energiast odavamat teenust pakkuvad bilansihaldurid.

Elektrituruseadus kehtestab Narva Elektrijaamadele kohustuse müüa Eesti siseturu tarbeks, ent annab võrguettevõtjatele samas võimaluse valida tarnijana kas Eesti Energia või lubab osta elektrienergiat, mille on tootnud Narva Elektrijaamad, taastuvenergia- või väiketootjad. Juhul kui võrguettevõtjad ei osta elektrienergiat Eesti Energialt, siis on neil võimalus seaduse kohaselt vabalt valida bilansihaldur. Narva Elektrijaamad püüavad ühepoolselt tüüptingimuste muutmisega sundida võrguettevõtjaid valima bilansihalduriks kallimat teenust pakkuvat Eesti Energiat, teatas Baltic Energy Partners.

Narva Elektrijaamad põhjendavad oma teguviisi ekspordi piiramise eesmärgiga, ent tegelikult on uutes tüüptingimustes olemas selge mehhanism ekspordiks ning võrguettevõtjatele siseturu tarbeks müügist keeldumisel pole reaalset seaduslikku alust. Eesti Energiast odavamat teenust pakkuva bilansihalduri valik ei suurenda Eesti elektritarbija hinda vaid otse vastupidi – võimaldab võrguettevõtjatel vähendada kulutusi ning pakkuda paremaid tingimusi oma klientidele.

Baltic Energy Partners OÜ on 2006. aastast tegutsev energiakaubandusettevõte, mis kuulub selle asutajatele. Baltic Energy Partners OÜ on olnud Eestis esimene sõltumatu bilansihaldur ning väiketootjatelt elektriostja. Ettevõttel on energiakaubandus tütarettevõtted nii Lätis, Leedus kui ka Ukrainas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    13. May 2008, 16:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing