Veejoomise kasulikkuse kohta puuduvad tõendid

03. aprill 2008, 16:10

Pole olemas korralikke teaduslikke
tõendeid, et rohke veejoomine võiks tuua kasu jooja tervisele.

Teadlased jälgisid nahajume, ülekaalulisuse, kehast mürkide väljutamise ja peavalude ning vee joomise seoseid.. Kõigil juhtudel selgus uuringutulemustest, et veejoomisest pole kasu või puuduvad selle kohta üldse korralikud uuringud, kirjutas The Guardian.

„Internet ja ajalehed kubisevad soovitustest juua rohkelt vett, sest tegu on suhteliselt ohutu soovitusega,” ütles Pennsylvania ülikooli arstiteaduskonna neeruspetsialist Stanley Goldfarb. „Paljud inimesed tunnevad kohustust vett juua, sest see on kasulik nende tervisele. Tegelikult ei ole olemas andmeid, mis seda soovitust toetaks.”

Analüüs ilmus ajakirjas Journal of the American Society of Nephrology. Üks soovitusi väidab, et vesi aitab parandada jumet, sest nahk püsib pehme ja niiske. Tegelikult puuduvad selle idee paikapidavuse kohta igasugused tõendid. „See on rumal,” ütles Goldfarb. „Inimkeha koosneb 60 protsenti veest, mõte, et väike lisakogus muudaks midagi tundub väga ebatõenäoline.”

Teine soovitus räägib, et vesi aitab kehast mürke väljutada. Jällegi ei leidnud teadlased, et lisavesi mõjutaks kuidagi neerude võimet kehast mürke väljutada. Selgus hoopis, et suured veekogused võivad hakata neerude tööd häirima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2008, 16:52
Otsi:

Ava täpsem otsing