Kersti Saar • 15. aprill 2008 kell 22:00

Naftat on, aga hind rallib ikkagi

Eile hommikul tõusis naftabarreli hind New Yorgi börsil 113,93 dollarini ehk ajaloo kõrgeima tasemeni pärast 1983. aastat, mil toorainega börsil kauplema hakati.

Uudisteagentuuri Bloomberg teatel võib Petroleo Brasileiro SA Carioca naftaväli sisaldada koguni 33 miljardit naftabarrelit. Kui see kogus õnnestuks välja pumbata, rahuldaks see terve maailma aastase naftavajaduse.

See teeks Cariocast maailma suuruselt kolmanda naftaleiukoha, jäädes maha vaid Saudi Araabia Ghawari ja Kuveidi Burgani naftamaardlast.

"Kui kõik need barrelid oleksid kättesaadavad, oleks leid unikaalne. See tähendaks seda, et kogu Brasiilia rannaosa saab uueks naftaprovintsiks," teatas geoloog Dick Gibson, kes on nõustanud nafta- ja maagaasi tootjaid juba 1975. aastast.

Eelmise aasta novembris avastas Petrobras samas kohas, kus nüüd leiti uus naftaväli, ka kaheksa miljardi barreli suuruse Tupi naftamaardla. Üks seletus, miks naftat varem ei märgatud, on see, et nafta asub soolavälja all. Carioca püsis peidus, sest energiaettevõtetel ei olnud selliseid seadmeid, millega saaks läbi veealuse soolamoodustise näha.

"Leitud naftaväli on äärmiselt lai," kommenteerisid Merrill Lynchi analüütikud Frank McGann ja Shariff Koya ja märkisid, et kui avastatud nafta oleks kättesaadav, siis oleks Petrobrasi praegune reserv Cariocast leitu kõrval köömes.

Gigantse koguse nafta leidmine ei suutnud aga tooraine hinnatõusule kätt ette panna. Musta kulla rallimisele aitasid eile kaasa uudised, et Mehhiko oli sunnitud halva ilma tõttu sulgema oma neljanda naftatehase.

Petroleos Mexicanos, mis on ühtlasi suurim naftamüüja USA-le, pidi eile halva ilma tõttu sulgema oma Vaikses ookeanis paikneva toornaftavälja. Tegemist oli juba neljanda naftavälja ajutise sulgemisega alates 13. aprillist.

Nafta hinna tõusu veab ka arenevate turgude jätkuv nõudlus. Hiina teatas eile 10protsendilisest majanduskasvust ning raporteeris, et diislikütuse import kasvas märtsis 49 protsenti. "Investorid müüvad dollarit ning ostavad naftat ja teisi tooraineid. Hiina kasvav naftakulutus tasakaalustab madalseisu USAs," ütles Purvin ja Gertyz Inc.'i vanemdirektor Victor Shum. Hiina viimane investeering on olnud BP ost.

Eelmise aasta septembrist, mil USA keskpank hakkas baasintressi langetama, on dollari kurss euro suhtes 12 protsenti kukkunud. Samas on nafta hind tõusnud 37 protsenti.

"Dollari nõrgenedes läheb nafta hind euro suhtes madalamaks ja see lisab soovi osta. See tähendab, et mõningad analüütikud näevad naftat nagu kaitsekilpi dollari nõrkuse vastu," ütles Sydney Commonwealth Banki toorainestrateeg David Moore.

Kuid isegi eurodes liikus eile naftabarreli hind oma ajaloo kõrgeimal, 71,7 euro tasemel.

Hetkel kuum