Tiit Pruuli ei soovita osaleda Pekingi OMi avamisel

21. aprill 2008, 14:31

Reisibüroo Go Travel nõukogu liige Tiit
Pruuli ei soovita osaleda Pekingi olümpiamängude avatseremoonial, väljendades
nii muret Hiina poliitika pärast Tiibetis.

"Peame andma selgelt märku - näiteks olümpiamängude avatseremoonial mitteosalemisega -, et me ei nõustu survemehhanismidega väikerahvaste vastu, et me ei nõustu okupatsioonide tunnustamisega," kirjutas Pruuli reisiajakirja GoDiscover värskes numbris. Nii nagu ausam osa maailmast ei nõustunud kunagi okupatsiooni ja venestamispoliitikaga Eestis, viitas ta meie ajaloole.

Pruuli rõhutas, et ei kutsu üles Pekingi OMi boikoteerima, küll soovitab ta avaldada Eesti riigil ja kodanikel Hiinale jõukohast survet. "Tiibet on ses võitluses kui üks sümbol, mis tähistab paljude maailma rahvaste vabaduspüüdeid, mis tähistab üleüldist nõuet austada inimõigusi ja kodanikuvabadusi," kirjutas ta.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee on kutsunud olümpiamängudele Eesti kultuuriministri, peaministri ja presidendi. Peaminister ja president on teatanud, et ei kavatse osaleda Pekingi OMi avamisel.

Euroopa Parlament ärgitas üle-eelmisel nädalal euroliidu riigijuhte üles boikoteerima tänavuse suveolümpia avapidustusi, kui Hiina ei alusta kõnelusi Tiibeti eksiiljuhi dalai-laamaga. Mõne päeva eest teatas aga Soome peaminister Matti Vanhanen, et osaleb OMi avamisel. Tema sõnul ei tohi ajada segamini poliitikat ja sporti.

Tiit Pruuli käsitles oma toimetaja kolumnis olukorda laiemalt. Tema sõnul tuleb ka enne Kuubale või Birmasse (Myanmari) reisimist mõelda, kuidas reis ei teeniks materiaalselt ega vaimselt sealseid totalitaarvõime ega sõjaväehuntat, vaid tooks kasu neis maades elavatele allasurutud rahvastele. Küüniline on öelda, et mind poliitika ei huvita, ma olen rändur, lisas ta.

Vastutustundlik rändamine pole Pruuli ütlusel ainult see, et ei jäeta endast mägimatkal maha plastpudeleid ega tehta metsas lõket, millest võiks tekkida tulekahju. "Samavõrd tähendab see, et oma eksootika- ja avastamisjanus ei talla me jalge alla mitte ainult lilli ja liblikaid, vaid ka inimesi," kirjutas ta ajakirjas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2008, 14:29
Otsi:

Ava täpsem otsing