Merksi Läti konkurendi juht läheb vangi

23. aprill 2008, 15:00

Läti rahvusraamatukogu ehitusega seotud
ärimees mõisteti altkäemaksu andmise eest vangi.

Ehitusettevõtte RBS Skalsi juhatuse liige Andris Treijs mõisteti seitsmeks kuuks vangi endise Riia liikluspolitsei ülema Guntars Levickisiga seotud kriminaaljuhtumis, kirjutas kohalik uudistekanal LETA.

RBS Skals on üks ehitusettevõtteid, mis osaleb rahvusraamatukogu Valguse Lossi projektis.

Treijs on ise öelnud, et ta pole juba kuus kuud töötanud RBS Skalsis ja et tema juhatuse liikme ametiaeg oleks pidanud lõppema eelmise aasta novembris. Samas ettevõtete registris ei ole ära toodud muutusi ettevõtte juhatuses.

Merko Ehituse Läti tütar Merks tõrjuti rahvusraamatukogu ehitamisest kõrvale just sel põhjusel, et Läti riigil on kindel plaan raputada endalt maha korrumpeerunud riigi kuulsus – see oli ametlik põhjus.

Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus ei suutnud ära kuulata aripaev.ee küsimust uute arengute kohta Lätis. "Kurat, mis see minu asi on? Ärge helistage mulle Äripäevast! Te valetate nagu põrsad seal! Koguge need tolad kokku, kes raamatukogu hankest ja Merkost on kirjutanud ja siis käime teie vestluse punkt-punktilt läbi. Äripäev kirjutas, et me rendime kortereid seal. Ma kinnitan, et see on lausvale. Teie ajakirjanik küsis, et kas me rendime kortereid. Me ütlesime, et ei rendi, aga ta raisk kirjutas ikka, et me rendime. Ja siis teete sellest raadiosaate. Täitsa segased, kurat ma ütlen. Täna helistavad lätlased minule teie lolli jutu pärast. Nüüd nad küsivad, kus te neid rendite. No mis ma neile ütlen? Kust mina selle korteri võtan, mida ametnikule rentida," kõlas Annuse arvamus Äripäeva kohta.

“See ei ole saladus, et Euroopa Liidus on Läti korruptsioonitabelis väga kõrgel kohal,” rääkis Kolme Uue Venna direktor Zigurds Magone Äripäevale aprilli keskel. Just seetõttu sõlmitudki rangete antikorruptsiooninõuetega leping, millele kirjutasid alla kultuuriminister, Lätis läbipaistva ühiskonna eest võitlev organisatsioon Delna ja Magone ise. “Valguse Lossi ümber toimuva puhul tuleb põhjusi otsida ainult Merko tegevusest Eestis. Paraku kattuvad Merko ja Merksi omanikud 100 protsenti, nii et…,” oli Magone seisukoht.

Läti valitsus jättis Merksi tühjade pihkudega, kinnitades Läti rahvusraamatukogu hanke läbirääkimiste võitjaks riikliku agentuuri Kolm Uut Venda välja valitud rahvusliku ehitusettevõtete assotsiatsiooni, kuhu kuuluvad Läti ehitusturu liider Skonto Buve, RBS Skals ja Re Re.

Hinnaks pakkus see trio 2,55 miljardit krooni. Nende eelmine pakkumine oli 3,1 miljardit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2008, 11:38
Otsi:

Ava täpsem otsing