Venemaa kipub Arktikas USA-le ära tegema

17. juuli 2008, 18:00

Eile oli USA kongressi esindajatekojas
riigi jäämurdelaevastiku asju arutades kõne all, et administratsioon peaks kohe
muutma oma suhtumist Arktika arengusse.

“Arktika võidujooksus osaleb viis riiki ning meie hoiame seal praegu viimast kohta,” tõdes demokraadist kongresmen Rick Larsen ajalehe Kommersant teatel.

USA rannavalve juhi admiral Thad Alleni sõnul saab Venemaal 2020. aastaks valmis mitu uut suurt aatomijäälõhkujat, eelmisel aastal valminud senine suurim jäämurdja nimega “50 Aastat Võidust” aga juba võimaldab venelastele ligipääsu arktilistele ressurssidele. USA polaartingimustesse sobivate jäämurdjate Polar Sea ja Polar Star kasutusaeg aga läheneb samas lõpule.

“Mina ei tea, misasja nad sinna ookeani põhja püsti panid - metallist lipu, kummist või voodilinast. Igatahes ei anna see venelaste pretensioonile ookeanišelfi suhtes mingit seaduslikku põhjendust. USA suhtub sellistesse pretensioonidesse õige skeptiliselt,” kommenteeris riigidepartemangu esindaja Tom Casey Vene polaaruurijate mullusuvist kangelastegu. Venelased laskusid tookord 4 km sügavusele Põhja-Jäämere põhja, võtsid pinnaseproove ja heiskasid riigilipu. Hoolimata USA skepsisest jagas tollane president Putin ekspeditsiooni liikmetele ordeneid ja Venemaa kangelase aunimetusi. Venemaa üritab tõestada oma õigust 1,2 miljonile ruutkilomeetrile Arktikast, põhjus on sealsed maavarad, eelkõige kontinentaalšelfi alused nafta ja gaas. Prognoositava edasise polaarjää sulamise käigus muutuvad need paremini ligipääsetavaks. Samuti pakuvad olulist huvi jääpiiri põhja poole taganedes atraktiivsemaks muutuvad arktilised laevateed. Võimalus pika ringi asemel üks naftatanker mööda Põhja-Jäämerd Jaapani poole läkitada hoiaks kokku kaks miljonit dollarit. Oma polaarlaevastiku arendamisega tegelevad ka Saksamaa, Hiina, Rootsi ja Kanada. USA admiral Alleni sõnul tegeleb Valge Maja Rahvusliku Julgeolekunõukogu juhtimisel riigi uue Arktika-poliitika väljatöötamisega ning see valmib peagi. Sisejulgeoleku minister Michael Chertoff ja admiral Allen aga sõidavad varsti Arktika-tuurile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2008, 10:45
Otsi:

Ava täpsem otsing