Pille Rõivas • 9 september 2008

Nitroferti uus tulemine

Kohtla-Järve suurim tööandja ASi Nitroferdi tegevjuhi sõnul on kõik mullused eesmärgid täidetud. Nikolajev küll ei pea möödunud aastat suurepäraseks, ent ta võib sellega rahule jääda. Ettevõtte edu eest tänab ta lojaalseid ja usinaid töötajaid. Viimastel aastatel on ettevõtte töötajate arv püsinud stabiilsena, ent on olnud ka raskemaid aegu.

Praegu töötab ettevõttes 480 inimest. 2001. aastal oli tehas võlgu üle 100 miljoni krooni, mistõttu see seisati. Novembrikuus leiti uued investorid, ent töötajaskond jõudis juba mõelda, et tehasega ongi lõplikult kõik, sest talvekülm oleks lihtsalt kõik ära külmetanud. Ent ka see polnud jääv, sest tehas tõi endiselt kahjumit kuni pool miljonit krooni kuus. 2002. aasta kevadel töötajad koondati. Valdav enamik inimestest arvas, et enam seda tehast ei avata. Aga 2003. aastal avanes selleks uus võimalus ning inimesed tulid vähehaaval tehasesse tagasi. Nitrofert on 100protsendiliselt Austria ettevõtte Ostchem Holding AG tütarettevõte, mis kuulub gruppi Goup DF.

Nitroferti äriplaan näeb ette, et 2012. aastaks on tootmisse lisandunud uusi tootmismasinaid ning rekonstrueeritud vanu masinaid, mis võimaldaks suurendada tootevalikut. Sellega seoses vajab ettevõte täiendavaid tehnilisi spetsialiste, ent nende leidmine valmistab Nikolajevile muret.

"Eestis on liiga palju tähelepanu pööratud IT-aladele, tehnilised erialad on teenimatult varju jäänud," leiab Nikolajev. Pisut võib olukorrale leevendust tuua tõsiasi, et Kohtla-Järvele on rajatud Tallinna Tehnikaülikooli filiaal, kus koolitatakse tehnilisi spetsialiste. Nikolajev loodab, et osa neist lõpetajatest ka Kohtla-Järvele elama jääb. Juba praegu on kolmandik sealsetest elanikest kolinud mujale, teab Nikolajev rääkida.

Tehasele on probleeme valmistanud elektri hinna jätkuv tõus, mistõttu täiendati tehases elektrimootoreid, et need oleksid energiasäästlikumad. Muudatus mootorites võimaldab suurendada toodangumahtu, jättes energiakulu samaks. Kui hinnad tõusevad liiga kõrgele, tuleb välja mõelda plaan, mida ja kuidas edasi toota. Praegused muudatused on piisavad, et tootmine jätkuks endiselt. Ka gaasi hind on tõusuteel, ent Nitrofert sõlmis 2006. aastal Gazpromiga pikaaegse lepingu toorme saamiseks. Kolmeaastane leping võimaldab tehasel osta gaasi kehtivast turuhinnast natuke odavamalt.

Kuna AS Nitrofert on Eestis ainus mineraalväetiste tehas, ei pea muretsema Eesti siseturu konkurentsi pärast. Siiski võivad konkurentsi pakkuda lähiriikide Soome ja Läti mineraalväetiste tehased, ent kauba import tähendab ka kõrgemat kauba hinda. Nitrofert aga saab pakkuda Eesti kliendile paremat hinda, kui välismaised tootjad.

Stabiilselt 90% Nitroferti toodangust eksporditakse peamiselt Euroopa Liidu riikidesse, Ameerika Ühendriikidesse ja Brasiiliasse. Tehase juhataja Aleksei Nikolajevi sõnul pole neil välisturul teiste tootjate seas eelist, sest toodang on sama ja hind on suuresti maailmaturul kindlaks määratud. Kui on piirkonniti teada, milliste hindadega toodangut müüakse, ei ole võimalik oluliselt hindadega mängida. "Meil on olemas pikaaegsed kliendid, kes teavad meid ja eelistavad just meie toodangut," ütleb Nikolajev. Kuni 10 protsenti karbamiidist tarnitakse Eesti tarbijatele tööstuse ja põllumajanduse tarbeks. Kõrvalproduktina toodetavat ammoniaagivett kasutavad Eesti tööstusettevõtted ja talunikud.

Hetkel kuum