• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nitroferti uus tulemine

  Kohtla-Järve suurim tööandja ASi Nitroferdi tegevjuhi sõnul on kõik mullused eesmärgid täidetud. Nikolajev küll ei pea möödunud aastat suurepäraseks, ent ta võib sellega rahule jääda. Ettevõtte edu eest tänab ta lojaalseid ja usinaid töötajaid. Viimastel aastatel on ettevõtte töötajate arv püsinud stabiilsena, ent on olnud ka raskemaid aegu.
  Praegu töötab ettevõttes 480 inimest. 2001. aastal oli tehas võlgu üle 100 miljoni krooni, mistõttu see seisati. Novembrikuus leiti uued investorid, ent töötajaskond jõudis juba mõelda, et tehasega ongi lõplikult kõik, sest talvekülm oleks lihtsalt kõik ära külmetanud. Ent ka see polnud jääv, sest tehas tõi endiselt kahjumit kuni pool miljonit krooni kuus. 2002. aasta kevadel töötajad koondati. Valdav enamik inimestest arvas, et enam seda tehast ei avata. Aga 2003. aastal avanes selleks uus võimalus ning inimesed tulid vähehaaval tehasesse tagasi. Nitrofert on 100protsendiliselt Austria ettevõtte Ostchem Holding AG tütarettevõte, mis kuulub gruppi Goup DF.
  Nitroferti äriplaan näeb ette, et 2012. aastaks on tootmisse lisandunud uusi tootmismasinaid ning rekonstrueeritud vanu masinaid, mis võimaldaks suurendada tootevalikut. Sellega seoses vajab ettevõte täiendavaid tehnilisi spetsialiste, ent nende leidmine valmistab Nikolajevile muret.
  "Eestis on liiga palju tähelepanu pööratud IT-aladele, tehnilised erialad on teenimatult varju jäänud," leiab Nikolajev. Pisut võib olukorrale leevendust tuua tõsiasi, et Kohtla-Järvele on rajatud Tallinna Tehnikaülikooli filiaal, kus koolitatakse tehnilisi spetsialiste. Nikolajev loodab, et osa neist lõpetajatest ka Kohtla-Järvele elama jääb. Juba praegu on kolmandik sealsetest elanikest kolinud mujale, teab Nikolajev rääkida.
  Tehasele on probleeme valmistanud elektri hinna jätkuv tõus, mistõttu täiendati tehases elektrimootoreid, et need oleksid energiasäästlikumad. Muudatus mootorites võimaldab suurendada toodangumahtu, jättes energiakulu samaks. Kui hinnad tõusevad liiga kõrgele, tuleb välja mõelda plaan, mida ja kuidas edasi toota. Praegused muudatused on piisavad, et tootmine jätkuks endiselt. Ka gaasi hind on tõusuteel, ent Nitrofert sõlmis 2006. aastal Gazpromiga pikaaegse lepingu toorme saamiseks. Kolmeaastane leping võimaldab tehasel osta gaasi kehtivast turuhinnast natuke odavamalt.
  Kuna AS Nitrofert on Eestis ainus mineraalväetiste tehas, ei pea muretsema Eesti siseturu konkurentsi pärast. Siiski võivad konkurentsi pakkuda lähiriikide Soome ja Läti mineraalväetiste tehased, ent kauba import tähendab ka kõrgemat kauba hinda. Nitrofert aga saab pakkuda Eesti kliendile paremat hinda, kui välismaised tootjad.
  Stabiilselt 90% Nitroferti toodangust eksporditakse peamiselt Euroopa Liidu riikidesse, Ameerika Ühendriikidesse ja Brasiiliasse. Tehase juhataja Aleksei Nikolajevi sõnul pole neil välisturul teiste tootjate seas eelist, sest toodang on sama ja hind on suuresti maailmaturul kindlaks määratud. Kui on piirkonniti teada, milliste hindadega toodangut müüakse, ei ole võimalik oluliselt hindadega mängida. "Meil on olemas pikaaegsed kliendid, kes teavad meid ja eelistavad just meie toodangut," ütleb Nikolajev. Kuni 10 protsenti karbamiidist tarnitakse Eesti tarbijatele tööstuse ja põllumajanduse tarbeks. Kõrvalproduktina toodetavat ammoniaagivett kasutavad Eesti tööstusettevõtted ja talunikud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toidutööstuse juht: uus reaalsus on oluliselt kallim
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Väga tõenäoliselt mõjutab alanud toormete hinnaralli toiduhindu nii sügisel kui ka 2023. aastal, kirjutab toidutööstusettevõtte Orkla Eesti juhatuse esimees Kaido Kaare vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Homsest saab kaubelda Punktide aktsiatega
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Netflix koondas tulude langemise tõttu 150 inimest
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Soome suur automüüja läks rootslastele
Soome autokaubanduses toimuvad suured muutused, sest üks selle peamisi tegijaid Laakkoneni autokontsern müüakse kogu tegevusega Rootsi, kirjutab Kauppalehti.
Soome autokaubanduses toimuvad suured muutused, sest üks selle peamisi tegijaid Laakkoneni autokontsern müüakse kogu tegevusega Rootsi, kirjutab Kauppalehti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.