Neivelt: sellist pankade kukkumist oli raske ette näha

16. september 2008, 15:41

Aripaev.ee küsis arvamusliidritelt nende
arvamust USA investeerimispanga Lehman Brothersi kriisi kohta. Hansapanga endine
juht Indrek Neivelt ütles, et selliseid pankade kukkumisi oli raske ette
näha.

Erinevad majanduse ja pangandusega lähedalt seotud arvamusliidrid väga muretseda ei soovitaks, kuigi siin tegutsevate pankade emaettevõtetel oli osaliselt kaitsmata positsioone pankroti kaitse all oleva USA investeerimispanga Lehman Brothersiga.

Otsest seost Swedbanki positsioonidest Lehman Brothersiga Eesti tütarpankadele Alta Capital Partners partner Priit Põldoja ei näe, seda enam, et suurem osa positsioone olid tagatud ja mingeid krediidikahjumeid nendest oodata ei ole. Siiski tuleks tema sõnul arvestada närvilisust turul, mis endise Hansapanga emapanga aktsiahindadele, nagu näha, positiivselt ei mõju. Kuigi eestlased tegelikult väga muretsema ei peaks, võib mingil määral muutuda finantseerimise kättesaadavus ja hind ning ühel hetkel võib olla näha kaudne mõju ka Eesti majandusele, kuid selle olulisust Põldoja pigem ei rõhutaks ning otsest seost täna siiski ei tõmbaks.

"Turud on praegu väga närvilised ja selliseid pankade kukkumisi oli raske ette näha," kirjutab oma kommentaaris Neivelt. Siiski selgitab ta, et Eesti hoiustaja ei peaks muret tundma, kuna Lehman Brothers oli oluliselt riskantsema profiiliga investeerimispank, kui on tüüpiline jaepank, mille heaks näiteks on Swedbank.

Mainori Kõrgkooli Ärijuhtimise Instituudi direktor Andres Arrak usub, et juhul kui Rootsi pankadel tõepoolest ühel hetkel raskeks läheb, hakkab ka Eestis rahaga kitsamaks minema ja laenutingimused veel enam karmistuma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. September 2008, 15:48
Otsi:

Ava täpsem otsing