Lehman Brothers palus pankrotikaitset

15. september 2008, 11:00

USA suuruselt neljas investeerimispank
Lehman Brothers oli sunnitud halbadest kinnisvaralaenudest alanud kriisis alla
vanduma ning palus pankrotikaitset.

Tegemist on laenukriisi suurima ja seni kaalukaima ohvriga. Lehmani võlad ulatuvad 613 miljardile dollarile. Panga suurimad võlausaldajad on Citibank ja The Bank of New York Mellon Corp, vahendas agentuur Bloomberg.

1850. aastal kolme Saksamaalt emigreerunud juudi asutatud Lehman Brothers, mis elas üle 19. saj raudteefirmade pankrotid ning Suure Depressiooni, kaks ilmasõda ja riskifondi Long Term Capital Management pankroti Venemaa finantskriisi järel, taotles täna New Yorgi pankrotikohtus pankrotikaitset.

Lehmanil ei jäänud muud alternatiivi, kui kaks võimalikku ülevõtjat Briti Barclays PLC ja Bank of America loobusid, kuna ei saanud USA valitsuselt soovitud tagatisi.

Läinud nädalal teatas Lehman oma ajaloo suurimast kahjumist. Pank esitas ka plaani investorite usalduse taastamiseks, kuid aktsia kukkus sellest hoolimata nädalaga New Yorgis 77%. Kogu nädalavahetuse otsiti veel lahendusi, et panka maksumaksjate raha mängu panemata kollapsist päästa.

Lehmani tegevuse lõpetamine toob tõenäoliselt tuhandete töökohtade kadumise – kokku on panga palgal 25 000 töötajat. Nädalavahetusel nähti juba panga töötajaid Manhattani peakorterist lahkumas, kaenlas kastid isiklike asjadega, kirjutas Financial Times.

Eraldi käiguna korraldati nädalavahetusel spetsiaalne kauplemissessioon, kus Lehmani pankroti tõttu paluti investeerimispangaga tehinguid teinutel omavahel tulevikutehingud tasaarveldada.

Pankrotikaitse ei puuduta esialgu Lehmani tütarettevõtteid, mis tegelevad maaklertegevusega ja millele püütakse leida ostjat. Ka jätkab Lehman kõnelusi varahalduse osa müügiks. Neuberger Berman LLC ja Lehman Brothers Asset Management jätkavad tegevust hoolimata emafirma pankrotist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. September 2008, 19:04
Otsi:

Ava täpsem otsing