Helenius: keegi pole ju sunnitud fondi investeerima

Helenius täitis oma lubaduse: mullu oli ta Äripäeva rikaste edetabelis 61. kohal ja tänavu jõudis esikümnesse, nagu mullu lubas.

Kas kauplemise peatamine Trigoni väikeettevõtete fondiga oli ikka investorite päästmine?

Trigoni seisukoht on läbi ajaloo olnud olla oma tegevustes võimalikult läbipaistev. Kui fond, mis investeerib väikeettevõtetesse, mis juba definitsiooni järgi on vähem likviidsed kui suured börsiettevõtted, saab investorilt suure lunastamisteate väga rasketes turutingimustes, peab fondijuht kaitsma kõigi fondi investorite huve võrdselt. Investoritele oli parim lahendus mitte tõtata suurt kogust ühe päevaga müüma, vaid teha seda rahulikult.

Kui eetiline tundub teile fondiäri? Haldur on ainuke, kes alati võidab.

Keegi ei ole sunnitud investeerima oma raha aktsiafondidesse. Fondidesse investeerijad teevad seda tingimustel, mille haldur on paika pannud ja millega nad nõustuvad.

Kas peaks tõstma haldurite vastutust oma otsuste üle?

Fondiäri on tõusnud maailmas väga suureks sektoriks, sest inimeste arvates on fondid pikaajaliselt oma klientidele olulist väärtust loonud. Ma ei näe vajadust muuta töötavat süsteemi. Haldurit ei saa teha vastutavaks fondi negatiivse tootluse pärast juhul, kui tingimusi on järgitud. Investorid võivad jalgadega hääletada ja raha fondist välja võtta.

Milles on Trigoni fondide eelised teiste analoogsete fondidega võrreldes?

Trigon eristub paljudest teistest fondihalduritest selle poolest, et veedame väga palju aega ettevõtteid külastades ja nende juhtkondi intervjueerides. Usume, et Trigoni fondid on investeerinud ettevõtetesse, mis on konkurentidega võrreldes väga heas positsioonis.

Miks on Trigoni Kesk- ja Ida-Euroopa Fond langenud 12 kuuga 65,93%?

Sel ajal jooksul on turud, kuhu fond investeerib, taandunud umbes sama palju, mõnel juhul rohkemgi. On oluline meeles pidada, et aktsiafondid ei saa hoida suurt hulka raha, vaid peavad igal hetkel võimalikult palju investeerima. Investorid, kes turgudelt tõusu ei oota, ei peaks sel ajal investeerima aktsiafondidesse ega maksma haldustasusid. Raha saavad investorid hoida ise.

Olete öelnud, et Lääne pangad on investeerinud 4 triljonit eurot Ida-Euroopasse. Nüüd tõmbavad Lääne pangad juba raha välja? Mis Ida-Euroopas edasi juhtub?

4 triljonit eurot on number, mida Lääne press laialdaselt kasutab. See on summa, mille Lääne-Euroopa finantsasutused on laenanud arenevatele turgudele kokku, mitte ainult Ida-Euroopasse. Usun arenevate turgude suuremasse kasvupotentsiaali pikas perspektiivis. Ei usu, et oluline osa sellest summast tuleks lõpuks maha kanda. Suur osa paanikast turgudel peaks mõne nädala või kuuga rahunema.

Kuidas sel aastal teie isiklikud investeeringud läinud on?

Minu investeeringud on pikaajalised ja enamasti ebalikviidsed otseinvesteeringud:näiteks kinnisvarasse ja põllumajandusse. Raske on öelda, palju nad on mingi aja jooksul tõusnud või langenud.

Miks Te investeerite põllumajandusse?

Pikemas perspektiivis usun põllumajanduse väga olulisse rolli maailmamajanduses. Tulevikus võib toiduainete puudus olla isegi tõsisem probleem kui energiapuudus.

Milline on olnud teie elu parim investeering?

Aidates korraldada Hansapanga kõige esimest aktsiaemissiooni 1994. aastal, panin mõned enda märgitud aktsiad kontole, mille unustasin. Kui Swedbank viis Hansapanga börsilt, tuli see konto avalikuks. Aktsiate hind oli vahepeal meeletult tõusnud. See võiks olla hea näide investeeringute pikaajalisusest, kuna ülejäänud aktsiad olin ammu müünud oluliselt väiksema kasumiga.

Keda süüdistada praeguses majanduslikus seisus?

Eesti majanduse seis sõltub eelkõige maailma majanduse praegusest seisust ja arengutest, mitte niivõrd valitsusest.

On teada, kuidas Äripäev arvutab rikaste tabelit, aga raske on öelda, kui palju tegelikult keegi teenib. Kui suur on Teie keskmine kuuteenistus?

Minu sissetulek tuleb väga erinevatest allikatest ning ma ei oska täpselt isegi ütelda, mis õige number võiks olla.

Mis oli Teie jaoks hüppelauaks, mis lubas avada uusi uksi?

Minu hüppelaud oli haridus, mille sain Cambridge'i Ülikoolist, ja valmidus teha väga palju tööd ning võtta riske.

Hetkel kuum