Briti keskpank kärpis ootamatult järsult intressi

06. november 2008, 14:53

Briti keskpank otsustas täna langetada enim
jälgitud baasintressi 4,5% tasemelt 3%le.

1,5 protsendipunkti suurune intressikärbe oli ootamatult suur.

Suurbritannia tänast rasket majandusolukorda arvestades spekuleerivad analüütikud juba, et Briti keskpangal tuleb ette võtta radikaalseim intressikärbete seeria II maailmasõjast ning intressid nullini alla viia.

„Intressid lähevad kõvasti alla,“ ütles Citigroupi Lääne-Euroopa regiooni peaökonomist Michael Saunders agentuurile Bloomberg. „Nad peavad olema valmis nullini välja minema,“ jätkas ta.

Briti majandus on languses. Tööstustoodangu langus on kõige järsem Margaret Thatcheri ametiaja esimestest aastatest, elamute hinnad kukkusid läinud kuul kõige järsemalt 1991. aastast ning pangad keelduvad intressikärpeid eraisikute ja ettevõtjate laenudele üle kandma.

G7 riikidest on Suurbritannia majandusprognoos tulevaks aastaks kõige kehvem. Euroopa Komisjon prognoosib SKP kahanemist 1%.

Bank of England, mis asutati 1694. aastal, et rahastada kuningas William III sõda Prantsusmaaga, ei ole veel kunagi oma intressimäära langetanud allapoole 2% taset. Sel tasemel püsis intress ka II maailmasõja päevil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. November 2008, 15:01
Otsi:

Ava täpsem otsing