Tõnis Oja • 10. november 2008 kell 22:00

Hiina pani turud rõõmustama

Aasia aktsiaturgudel toimus pärast kolm päeva kestnud vaheaega eile esimene tõsine ralli tänu sellele, et Hiina teatas 586 miljardi dollari suurusest majanduse abipaketist.

Tokio börsi Nikkei indeks hüppas 5,8 protsenti, 9081,43 punktini, Hongkongi Hang Sengi indeksi tõus taandus pärast esialgset rallit 3,52 protsendile. Jaapani aktsiaturul oli üheks suuremaks võitjaks masinatööstusgigant Hitachi Construction Machinery, mille aktsia hind hüppas 19 protsenti, sest kuuendik ettevõtte käibest tuleb Hiinast. Hiina suurima ehitusmaterjalide tootja Anhui Conch Cement Co aktsia hind kerkis Hondkongis 20 protsenti. Majanduse abipaketi hulka kuulub muu hulgas kulutused infrastruktuurile, maksusoodustused ning põllumajanduse doteerimine, kirjutas Bloomberg.

"See on suur number ning see aitab kasvada," kinnitas uudisteagentuurile Singapuris asuva varahaldusfirma haldur Mark Tan. "Me pole küll metsast välja saanud, aga suurtest riikidest on Hiinal ainsana ressursse majandust aidata," lisas ta. Shangai börsi üldindeks kekis üle seitsme protsendi.

Optimismi jätkus nii Euroopa kui ka USA aktsiaturgudele.

Kindlustusgigandi AIG aktsia hind hüppas eile kauplemispäeva alguses 28 protsenti pärast seda, kui USA valitsus suurendas rahasüsti ettevõttele 150 miljardi dollarini. Dow Jonesi tööstuskeskmise koosseisu kuuluvate ettevõtete aktsiates tegi hinnaralli ka ekskavaatorite, buldooserite ja muude ehituses ning kaevanduses kasutatavate masinate tootja Caterpillari aktsia hind kerkis 5,5 protsenti. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis eile 1,5 protsenti.

Hetkel kuum