Pealinn: uued valimised Tallinnas võidaks taas Keskerakond

Annika Matson 17. november 2008, 10:09

Keskerakondliku Tallinna
linnavalitsuse häälekandja Pealinn kirjutab saadetud teates, et tallinlased
usaldaksid taas linna juhtima Keskerakonna.

Kui homme toimuksid Tallinnas kohalike omava shy;litsuste valimised, siis või shy;daks need 39%lise toetusprotsendi shy;ga Keskerakond, selgus 2.–29. oktoobril uuringufir shy;ma Norstati tehtud uurin shy;gust.

Näiteks Reformierakond (9% valijate häältest) edestaks seega vaid ühe protsendipunktiga Sotsiaalde shy;mokraatlikku Erakonda (8%) ning ka Isamaa ja Res Publica Liitu (8%), kelle toetajate arv on võrdne. Rahvaliidu poolt annaks esimese eelistusena oma hääle 5% vastaja shy;test, kellele omakorda jääksid alla Eestimaa Rohelised, kogudes vaid 2% linlaste häältest.

“Toetus Reformierakon shy;nale on langenud ka üle-eestiliselt. Seega vaevalt Tallinn saakski siin olla erandiks, nentis Pealinna artiklis politoloog Tõnis Saarts. “Seda enam, et opositsioonis olles pole nad viimastel aastatel linnapoliitikas eriti nähtavad olnudki,” lisas ta.

Valimistel ei osaleks seekord ligi viiendik vastajatest (18%), kes on pigem madalama sissetulekuga ini shy;mesed. Kindel erakondlik eelistus puudub 8 protsendil vastajatest, kuid teise eelistuse nimetamisega on jäänud hätta eelkõige mitte-eestlastest linna shy;kodanikud.

Uuringus võrreldi ka vastajate esimesi eelistusi erakondade nime shy;kirjade osas linnavolikogu valimistel 2006. aasta juunis käesoleva uuringu analoogsete tulemustega.

Tulemustest nähtub, et Keskera shy;konna toetus, mis kahe aasta vaheli shy;sel ajal ka langes, on uuesti tõusnud 2006. aasta juunikuu tasemele. Teised parteid aga pole pärast populaarsuse langust suutnud uuele tõusule minna ja valijaskonda kasvatada.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Refor shy;mierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu populaarsus on langenud keskmiselt kaks korda viimase 2,5 aastaga. Nende erakondade toetuse langus on osalt suurendanud Keskerakonna valijas shy;konda, osalt aga nende inimeste osa shy;kaalu, kes valima enam ei lähekski.

“Keskerakond on sisuliselt taasta shy;nud selle populaarsuse taseme, mis meil oli juunis 2006, üsna pea peale valimisvõitu,” kommenteeris uurin shy;gut ka linnapea Edgar Savisaar. “See tähendab linnarahva-poolse usaldu shy;se jätkumist, mitte devalveerumist võimul oldud aja jooksul. Samal ajal on meie põhiline konkurent ja kriti shy;seerija Tallinna linnavolikogus – Re shy;formierakond – kaotanud poole oma toetusest. Nende toetus on langenud ju 18 protsendilt 9 protsendile.” Savisaare sõnul on Tallinnas linna ajaloos haruldane olukord, kus linna juhib juba kolm aastat vaid üks era shy;kond.

“Esmapilgul tundub nii suur vahe Keskerakonna ja Reformierakonna reitingutes uskumatu, seda enam, et hiljuti näitas EMORi uuring: riigis tervikuna toetab Keskerakonda 32% ja Reformierakonda 29% valijatest,” sõnas sotsioloog Iris Pettai. Asi on selles, et EMOR küsitles ainult Eesti kodanikke ja võttis arvesse ka neid, kellel arvamus tegelikult puudus. “Selles uurimuses käib jutt aga kohaliku omavalitsuse organite valimisest, millest on õigus osa võtta ka neil inimestel, kellel puudub kodakondsus,” selgitas Pettai. Tema arvates on Reformierakonna toetus ohtlikult madal. „Reformierakonna toetus tänasel päeval on ohtlikult madal,“ sõnas Pettai.

“Võib öelda, et see on justkui polii shy;tiline eksperiment,” lausus Savisaar. “Üksi valitsemine on uus kogemus nii Eestile kui Tallinnale. See tähendab, et linnaelanikel on lihtsam, nad teavad, keda probleemide korral hurjutada või õnnestumiste eest kiita.” Tavaliselt erakonnad justkui kaotavad pikalt valitsedes rahva toetuse. “Keskerakonna toetus on seevastu tõusnud,” lausus Savisaar. “Pärast pronksiöö sündmusi armas shy;tati rõhutada, justkui oleks Kesk shy;erakond lõplikult kaotanud oma toetuse eestlaste hulgas. Hiljutine küsitlus näitas vastupidist – oleme 22 protsendiga taas selgelt eelista shy;tuim erakond ka Tallinna eestlaste hulgas.”

Uuringust selgus ka see, milliste erakondade poolt vastajad mitte mingil tingimusel ei hääletaks. Kõige suurem vastuseis on täna valijate hinges Reformierakonnale (26% ei sooviks mingil tingimusel nende poolt hääletada) ning Reformi shy;erakonna vastaste seas on palju just nooremaid vastajad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. December 2008, 09:01
Otsi:

Ava täpsem otsing