Kadrin Karner • 25. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Maag: liha hind on tipus ära käinud

Selle taga on tema sõnul nõudluse puudus. Maag Grupi nõukogu liige Roland Lepp lisas, et liha on maailmaturu kaup ja tema näeb selles suurt plussi, et liha kui tooraine hind on alla tulnud. "Sinna peab juurde lisama, et sel suvel lihatööstused Eestis kasumit ei teeninud," märkis Lepp. Ta avaldas lootust, et madalamad toorainehinnad aitavad ettevõtteil natukenegi plusspoolel jätkata.

Lepa sõnul on neil jaekettidega lepingud, mis lubavad lihatoodete hinda kergitada paar korda aastas ning sellest peab teatama ette. "Ketid tõstsid tegelikult vähem hinda, kui liha hinnatõus oli," kinnitas Lepp.

Rahuoja lisas, et praegu valitseva nõudluse puuduse tõttu on kampaaniaid järjest rohkem ja üha enam tooteid müüakse kampaaniatingimustes.

Lepa sõnul Maag koondamisi ei plaani ning pigem vajatakse uusi inimesi. "Tööjõuga läheb meil mõneks ajaks nüüd lihtsamaks," ütles ta.

Investeeringutest Lepp täpsemalt rääkima ei soostunud, kuid vihjas, et plaane on. "Meie koduturg on Baltimaad ja me tahame Lätis ja Leedus saada tegijaks, see on meie prioriteet," kinnitas ta.

Lihatooteid Maag ei ekspordi, küll aga konserve. "Konserv on praegu see koht, kust king kõige enam pigistab," lausus Lepp. "Müüme küll Saksamaale ja Leetu, aga selleks peab palju tööd tegema ja messidel tooteid reklaamima, eks me sel teemal higistame küll," kirjeldas Lepp nõrgimat lüli.

Kes konkurentidest järgimisena uksed kinni paneb? "Ega nad Eestis praegu väga kehvas seisus ei ole," ütles Lepp ning lisas, et firmade sulgemisi siiski tuleb.

Soomlastele kuuluv Eesti suuruselt teine lihatööstus Atria jätkab Lepa sõnul pisemate lihatootjate allaneelamist. "On selge, et Atria pidama ei jää ja väikesed lihatöösted neelatakse lähitulevikus alla," ütles Lepp.

Tema sõnul hakkavad 1990ndatel loodud lihatööstuste juhid jõudma pensioniikka ja kui järelkasvu pole, tekib ettevõtte tuleviku suhtes poolenisti sundseis.

Praegu näitavad toorainehinnad Euroopas langustrendi. On küll nõudluse puudus.

Nõudluse puudumine ei kergenda kindlasti mitte kellegi elu. On selge, et tekivad raskused, mida on näha väga paljudes tööstusharudes, mitte ainult lihatööstuses. Praegune majanduskeskkond kindlasti ei toeta nõudluse püsimist või kasvu. Üks võimalus hoida ennast vee peal on müüa toodangut ka väljaspool Eestit ehk kasvatades eksporti. Meie vaatame ka väga aktiivselt ida suunas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt