Atonen: eelarvet peab vähendama 6 miljardit krooni

26. november 2008, 16:40

Eesti järgmise aasta riigieelarvet peaks
vähendama veel kuue miljardi krooni võrra, ütles endine majandusminister Meelis
Atonen.

"Kui oleksin majandusminister, läheksin peaministri juurde ja ütleksin, et eelarvet peaks vähendama kuue miljardi krooni võrra," ütles Atonen majandusministeeriumis toimunud arutelul. Tänane valitsus ainult vaidleb omavahel, lisas ta.

"Riigikulude kokkuhoidmine oleks esimene asi. Mida kauem seda edasi lükkame, seda halvemaks läheb," sõnas Atonen. Laenude või reservidega kulude katmine on mõlemad halvad variandid, lisas ta. Reservid on tema sõnul mõeldud pensionireformiks. "Põhiline on see, et riik peab kokku hoidma. Riigil pole võimalust ettevõtlust ergutada, kuid riik saab kõik tuksi keerata," märkis ta.

Endine majandusminister ütles, et praeguses olukorras lõpetaks tema majandusministrina – mitte, et see oleks kriitika Partsile – valede signaalide andmise turule, et Eesti hakkab reaalse majandusega tegelema. "Eesti riik ei hakka reaalse majandusega tegelema, ei lähe ettevõtetesse osanikuks ega osta ettevõtteid," täpsustas Atonen.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts nõustus, et valede signaalide andmine tuleb lõpetada. Meil tekib kiusatus väga jõuliselt sekkuda, kuid nõustun Atoneniga, ütles ta. "Kuid on kaks asja, kus valitsus saab anda õigeid signaale. Ettevõtjad ja valitsus pole ühel pool rinnet, tuleb istuda ettevõtjatega ühe laua taha ning selgitada, kus riik ettevõtjat takistab," rääkis Parts.

Majandusminister sõnas, et tuleb töökohti luua ja korraldada ümberõpet, selleks on riigil vahendeid. "Et motiveerida Eesti ettevõid investeerima Eestisse, ideaalne kui ekspordile," ütles ta. Parts leidis, et peame tegema ka paar tuuri Eestile olulistel turgudel nagu Soome, Rootsi ja Taani ning hindama olukorda.

Tallinna linnapea Edgar Savissare sõnul keeras majanduse tuksi mitte riigi ülemäärane sekkumine, vaid see, et riiklikust regulatsioonist hoiduti. Esmases järjekorras tõstataks tema ekspordi küsimuse, kuna laenuraha pööritamisest eluaeg ära ei ela.

Savisaar lisas, et Soome valitsus eraldas sealsele riiklikule ekspordikrediidi firmale Suomen Vientiluotto 1,2 miljardit eurot ehk asus pankade asemele, mis keeras kinni laenukraanid. "Mille kaudu saaks soodustada ettevõtteid eksportima – erisoodustusmaks, võtaks koolituse sealt täielikult välja. Ning praegu on panus väikefirmadele, mina pakuks seda ka suurtele firmadele, suur firma peaks jääma suureks," märkis linnapea.

Linnapea sõnul tuleks ettevõtjatega rohkem rääkida. "Arengufondi juhtkond kohtus firmadega ning ettevõtjad kiitsid seda, et riik pole nii põhjalikku dialoogi pidanud – seda teed tuleks minna," sõnas ta.

Kodanikupäeva raames arutlesid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis Eesti majandusolukorra üle endised ministrid Meelis Atonen (ametis 2003-2004) ja Edgar Savisaar (2005-2007) ning praegune minister Juhan Parts.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2008, 12:08
Otsi:

Ava täpsem otsing