Downi sündroomi võib olla võimalik ravida

28. november 2008, 13:03

Hiljuti hiirte peal läbi viidud uurimus
annab lootust, et Downi sündroomi võib tulevikus olla võimalik lootel ennetavalt
ravida ning takistada nii sündroomi tunnuste väljakujunemist.

Downi sündroomi põhjustab ühe kromosoomi lisakoopia. Selle sündroomiga sündinud lapsed kannatavad südamehaiguste ning arenguprobleemide all, samuti on neil raskusi uute oskuste omandamisega.

Inglismaal tehtud statistika järgi sünnib Downi sündroomiga lapsi üha rohkem. Vanemaid julgustab Downi sündroomi põdevat last sünnitama asjaolu, et haiguse all kannatavate laste eluiga on viimasel ajal tõusnud.

Hiljuti läbi viidud uurimus annab aga lootust, et lisakromosoomi poolt põhjustatavat kahju võib olla võimalik mingil määral ennetada, kirjutas BBC.

Varasemates uurimustes on näidatud, et üheks probleemiks on kindlat tüüpi ajurakkude rike, mistõttu need rakud toodavad vähem kahte valku nimega NAP ja SAL. Normaalolukorras aitavad need kemikaalid reguleerida närvirakkude arengut.

USA teadlased uurisid ühe kromosoomi lisakoopiaga poegi ootavaid hiiri. Ka sellistel hiirepoegadel esineb arenguprobleeme. Emadele süstiti NAP ja SAL valkusid. Kui pojad sündisid, toimus nende areng sarnaselt normaalsetele hiirepoegadele. Ravitud hiirepoegade ajus oli normaalsel hulgal ka üht teist valku, mida Downi sündroomi korral toodetakse ajus liiga vähe.

Teadlased avaldasid oma uurimistöö tulemused ajakirjas Obstetrics and Gynaecology, ning jälgivad nüüd ravitud hiiri edasi, et näha, kas ravi mõju on pikaajaline või isegi alatine.

USA eksperdid hoiatasid aga, et hiirtel tõhusad ravimeetodid ei pruugi sama mõju omada inimestel. USA Downi sündroomi liidu juht Carol Boys sõnas: „Muidugi tervitame uurimusi, millest võib Downi sündroomiga inimestele abi olla. Siiski tuleb meeles pidada, et käesolev uurimus ei tähenda Downi sündroomi ravimi leidmist. Ootame aga edasisi arenguid suure huviga.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2008, 16:04
Otsi:

Ava täpsem otsing