BÖRS: pullid ja karud 2:0

Mait Jüriado 03. detsember 2008, 23:09

Wall Streetil käis täna tihe rebimine.
Indeksid +2,5%

Võrreldes eilsega USA turgudel suuri muutusi ei toimunud. Kaks viimast päeva on silma paistnud erilise liikuvuse poolest, mida saaks kokku võtta teada-tuntud repliigiga: "Kord Piibeleht all ja Vestmann peal, teinekord jälle vastupidi." Pullid võtsid täna siiski veenva võidu.

Dow Jones tööstuskeskmine tõusis 173 punkti ehk 2,05%, Standard Poor's 500 indeks +2,58%, Nasdaq +2,94%.

Alumiiniumitootja Alcoa (AA) oli Dow Jones tööstusindeksi suurim luuser -4,82%ga. Suurim tõusja oli aga Citigroup(C) 8,31%ga.

Turg on leidmas "oma rütmi". Tänane päev oli justkui eilse päeva koopia. Päevasisesed indeksite liikumised olid peaaegu ühesuguse mustriga. Nagu ka eile õhtul, ilmusid ostjad välja just päeva lõppedes. Tänase päeva lõpp oli pullidel veenvam kui eile.

Hommik algas halbade uudistega, mille kohaselt kadus USAs 250 000 töökohta, mis analüütikute ootusi negatiivselt ületas (ootus 205 000). See on suurim näitaja pärast 2001. aastat. Raport heidab negatiivset valgust reedel avalikustatava valitsuse tööjõuturu ametlikule raportile.

BlackBerry mobiiltelefonide tootja Research In Motion (RIMM) tõusis täna uudistele vaatamata 4,39%. Ettevõte kärpis kolmanda kvartali käibe- ning kasumiprognoose. Mobiiltelefonide turul toimub kiire jahtumine. Research in Motioni aktsiahind maksis veel septembri alguses 124 dollarit. Täna lõpetati päev 38,96 dollari juures. Aktsia on septembrist alates kukkunud 68%. Nokia (NOK) kukkus 2,49%. Apple (AAPL) tõusis 3,71%.

Marvell Technology Group Ltd. (MRVL) aktsiad tõusid 20,43%. Kiibitootja kvartalitulemused ületasid Wall Streeti ootusi.

Freeport McMoran Copper Gold (FCX) kukkus 17,28%. Vasetootja kärbib tootmist, lükkab edasi projekte ning peatas dividendide maksmise.

Bed Bath Beyond (BBBY) andis kasumihoiatuse. Aktsia lõpetas siiski tõusus 14,34%.

Infineon Technologies (IFX) lõpetas börsipäeva miinuses tervelt 39,9%. Saksa kiibitootja teatas suurenenud kahjumist ning ootab kahjumit ka järgmisel aastal.

Dividende kaotatakse viimase 50 aasta kiireimas tempos, kuna ettevõtted on sunnitud kapitali säilitama raha. Citigroup, Genworth Financial ning New York Times Co. on ühed suuremad USA börsifirmadest, kes kuuluvad 91 ettevõtte hulka, kes on vähendanud või peatanud dividendide maksmise novembris.

S P 500 indeksi ettevõtete kasumid on kolmandas kvartalis kukkunud keskmiselt 17% ning analüütikute täisaasta prognoosid näitavad Bloombergi andmetel ettevõtete kasumitele punast tuld 11%. Veel jaanuaris prognoositi ettevõtete kasumite kasvuks 15%.

Naftabarrel kukkus USA elektroonilisel kauplemisel eilsega võrreldes 0,18% ja maksis päeva lõpus NYMEXil 46,9 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2008, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing