BÖRS: vallatud Ameerika mäed

Mait Jüriado 02. detsember 2008, 23:08

Suuremad aktsiaindeksid USAs tõusid
halbadele uudistele vaatamata 3,5%.

Dow Jones tööstuskeskmine tõusuis 270 punkti ehk 3,31%, Standard Poor's 500 indeks +3,99%, Nasdaq +3,7%.

Aktsiaturud on jõudnud olukorda, kus ka negatiivsed uudised uut langust tuua ei suuda. Kui ootused on väga madalad, võivad tihti ootuste täitumine tuua tõusu ja vastupidi. Tänane päev oli kõike muud kui "vaikne loksumine". Mida aeg edasi, seda liikuvamaks turg muutub. Indeksite liikumine viie minutiga protsendi või rohkema võrra pole enam mingi probleem.

Mitmel alal tegutsev General Electric (GE) teatas hommikul, et neljanda kvartali kasum tuleb oodatust väiksem, kuid aktsiaturge see ei heidutanud ning tõus võis jätkuda hea hooga. Ettevõte ootab kasumit 50-52 senti aktsia kohta. Analüütikud ootasid kasumiks aga 50-56 senti aktsia kohta. Aktsia lõpetas päeva tõusus 13,61%.

Päeva teises pooles avaldati USA novembrikuu automüüginumbrid. Numbrid olid isegi hullemad kui olid ootused. General Motorsi müük kukkus 41%. Toyota müük kukkus 33,9%, Porsche müüginumbrid alanesid 48,2% aastataguse ajaga võrreldes. General Motors päeva lõpus +5,66%, Ford lõpuks +5,88%. Sel nädalal arutatakse ka USA kongressis autotootjate saatuse üle, mil kolm suuremat autohiidu annavad aru, kuidas nad kasutaksid valitsuse abi. Kongress peaks oma otsuse langetama tõenäoliselt järgmisel nädalal.

Goldman Sachs (GS) võib Wall Street Journali teatel neljandas kvartalis saada viis dollarit kahjumit aktsia kohta ehk 2 miljardit dollarit. See on viis korda rohkem kui analüütikute ootus. Aktsia lõpetas päeva 1,16% miinuses. Bank of America (BAC) tõusis 11,83%. USA suurim pank JPMorgan Chase Co. päeva lõppedes rohelises 9,23%.

Mobiilse tehnika tootja Palm (PALM) aktsiad tõusid 7,45%. Ettevõte teatas, et nende müük kukub ning ettevõte kavatseb koondada osa oma tööjõust.

Kuigi Sears Holdings (SHLD) avalikustas 500 miljoni dollari suuruse aktsiate tagasiostu plaani, teatas ettevõte ka müügi kukkumisest 9% ning suurenenud kahjumist. Aktsia täna +13,35%.

Koduehitaja Beazer Homes USA (BZH) ütles, et neljanda kvartali kahjum ulatus 474 miljonile dollarile ning käive kukkus 35%. Aktsia kukkus 8%.

Eelmisel nädalal tõusis S P 500 indeks viie päevaga rekordiliselt peale 1933. aastat. USA valitsus nõustus Citigroupi aitamisega. Indeks on siiski sel aastal kukkunud 43%, kuna krediidikahjud ning mahakirjutamised pankade ning finantsinstitutsioonide poolt on ulatunud juba triljonile dollarile.

Euroopa aktsiaturud lõpetasid päeva valdavalt plussis. Londoni FTSE 100 +1,41%, Saksamaa DAX +3,12%, Prantsusmaa CAC 40 +2,35%, Soome OMX +2,09%, Rootsi OMX +4,87%, Venemaa Micex +2,23%, RTS -2,15%.

Aktsiaturud Aasias põrusid möödunud ööl USA eeskujul kõvasti. Jaapani Nikkei -4,88%. Hongkongi Hang Seng -4,98%. Hiina SSC Composite -0,26%. Taiwan Taiex Indeks -3,57%.

Naftabarreli hind jätkab kindlalt allpool 50 dollari piiri. USAs NYMEXil kukkus nafta täna 3,4% ja maksis päeva lõpus 47,6 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2008, 23:09
Otsi:

Ava täpsem otsing