Rehe: 6 kuu pärast läheb paremaks

04. detsember 2008, 19:03

Sampo panga juhatuse esimehe Aivar Rehe
sõnul võivad praegused keskpankade intressikärped muuta olukorda paremaks kuue
kuni üheksa kuu pärast.

"Ma tahaks optimistlikult öelda, et kuue kuni üheksa kuu pärast me peaksime eeldama, et need praegused meetmed annavad tagajärgi ning olukord läheb paremaks," uskus Rehe. "Ma ei julge öelda, et alaneb, aga läheb paremaks."

Prognoosida on praegu Rehe arvates muidugi miljoni euro küsimus, aga hea on juba see, et keskpangad näitavad suunda ette ning tavaliselt keskpankade otsustele tulevad järgi ka rahaturud paari-, kolmekuuse viiteajaga. "Keskpankade intressilangetused mõjuvad kindlasti positiivselt rahaturgudele. Me hakkame juba mõningast usaldust saavutama, mis n.n “kuumas perioodis” täiesti puudus," märkis Rehe.

Rehe rääkis, et nüüd on avatud juba esimesed võlakirjaprogrammid kahest viie aastani. Kui raha pankade vahel hakkab liikuma, hakkab taastuma tema sõnul ka positiivne usaldus. "Septembris hakkas see riskifoon kõikides suuremates riikides üles minema. Kui Saksamaa või Skandinaavia regioonis hakatakse nii-öelda nullpunktist väljuma, siis hakkavad ka riskimarginaalid muutuma ja laenuraha muutub odavamaks," tõdes Rehe, lisades, et lähenemine majandusele on igal juhul igal pool analoogne. Praegu on käivitatud massiivsed programmid marginaalide alandamiseks, aga kõigel sellel on oma viitaeg, ütles Rehe.

Olukord kütuseturul on Rehe sõnul samuti tähtis. "Praegu on naftabarrel meeldivalt madal ning mida pikemalt ta madalseisus on, seda kergem on välja tulla kriisist ja minna uude kasvufaasi," märkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. December 2008, 19:39
Otsi:

Ava täpsem otsing