BÖRS: töötuse määr andis suuna

Mait Jüriado 05. detsember 2008, 17:46

Wall Street tööjõuraporti peale plussis
imelised 3%. Nafta hind jätkab uutes põhjades.

Tänase päeva kõige tähtsam uudis on tööjõuturu ametlik raport. Töötus kasvas USAs novembris 6,7%ni. Novembris kadus üle poole miljoni töökoha (533 000). Analüütikud ootasid aga 335 000 töökoha vähenemist. Wall Street võttis uudise päeva alguses vastu ilmselgelt negatiivselt. Päeva jooksul on aga tehtud miinustest plussid ning ralli käib mitmel rindel.

Dow Jones tööstuskeskmine tõusus 2,1%, Standard Poor's 500 indeks +2,42%, Nasdaq +3,1%.

Alumiiniumitootja Alcoa jätkuvalt Dow Jones tööstuskeskmise kõige suurem langeja 1,23%ga. Energiasektor on täna enim kannatada saanud. Toorainesektor samuti. Toorainemull on viimaste kuudega väga valusalt katki läinud, nafta kukkunud juuli tippudest sirgjooneliselt.

Finantsinstitutsioonid on täna turul kõige paremini käitunud. Hartford Financial Services Group Inc. (HIG) on tõusnud 99%. Ettevõte teatas, et tema kapitalipositsioonid on tugevad ning tõsteti ka kasumiprognoose terveks aastaks.

533 000 on suurim töökohtade kaotus viimase 34 aasta jooksul. Viimase 58 aasta jooksul on ühe kuu töökohtade arv langenud vaid neli korda üle 500 000. Alates majanduslanguse algusest 11 kuud tagasi on USAs kadunud 1,9 töökohta. Töötuse määr oli viimati nii kõrge 1993. aastal.

Mitmed turuosalised on arvamusel, et turg on juba siiski need negatiivsed numbrid sisse arvanud ning viimase kuu põhjade taaskülastamine on ebatõenäoline.

Tänast tööjõuraportit on kinnitanud ka massilised uudised ettevõtete koondamistest. Ettevõtted koondasid oktoobris 1,2 miljonit töökohta ning sellel ei näi lõppu tulevat. Eile teatasid tuhandetest koondamistest AT T ja DuPont.

General Motors (GM) languses 0,7%. Ford Motor (F) tõusus 1,13%. Autotootjate saatus on veel lahtine. Kolm suuremat USA autogiganti üritavad Capitol Hillis päästa autotööstust ning annavad ülevaateid oma uutest äriplaanidest.

Jaemüüja Big Lots (BIG) teatas 14% kolmanda kvartali vähenenud puhaskasumist. Nii müük kui ka kasumimarginaalid olid languses. Langetati ka täisaasta kasumiprognoose. Ettevõtte aktsiad languses 0,86%.

Avis (CAR) koondab 2200 töötajat ehk 7% oma tööjõust. Ettevõte üritab 2009. aasta keskpaigaks sellega kulusid kokku hoida 150-200 miljonit dollarit. Aktsia oli viimati languses 4,35%.

Novell's (NOVL) neljanda kvartali kahjum vähenes veidi. Käive ning kasumimarginaalid paranesid. Kasumiaruanne vastas analüütikute ootustele. Aktsia viimati +3,14%.

Naftabarreli hind on tööjõuturu raporti peale teinud uued põhjad. Barrel maksis viimati USAs elektroonilisel kauplemisel 41,5 dollarit ehk -5,03%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2008, 23:12
Otsi:

Ava täpsem otsing