President Ilves: nüüd on vaja targalt valitseda

10. detsember 2008, 16:17

“Paljud omavalitsused seisavad juba täna
või hiljemalt lähiajal silmitsi paratamatu olukorraga, kus nende tulud võivad
väheneda, mis tähendab kohustust veelgi targemalt valitseda,” ütles president
Toomas Hendrik Ilves täna kogunenud vabariigi presidendi kohaliku omavalitsuse
ja regionaalarengu ümarlaual.

“See tähendab rohkem koostööd omavalitsuste vahel, rohkem läbimõeldud tegutsemist investeeringute üle otsustamisel ning piirkonna vajaduste ettepoole seadmist ühe omavalitsuse vajadustest,” sõnas riigipea.

Seoses sellega kutsus ta omavalitsusi langetama hoolikalt läbimõeldud otsuseid, mille tagajärgi peab nägema laiemalt ja kaugemale ühe valla või linna piiridest: “See puudutab näiteks nii omavalitsuste ühinemist kui ka koolivõrgu korrastamist.”

“Kui omavalitsuste eelarved vähenevad ja väheneb ka riigi toetus, siis - investeerimise hoog tuleb korraks maha võtta ja juurdelaenamisel tuleb ilmutada suurt ettevaatlikkust,” rõhutas president Ilves.

Riigipea sõnul on töötuse suurenemise puhul oluline omavalitsuste tugi töö kaotanud inimestele uue võimaluse leidmisel, mis tähendab vajadusel koolitustoetust ja nii moraalset kui ka majanduslikku toetamist.

“Nüüd oleme - loodetavasti - kõik nägijaks saanud,” rääkis president Ilves ülemaailmsest finantskriisist ja selle mõjudest Eesti majandusele. “Pole mõtet enam arutada, kes ja millal kriisi sügavust taipas. Täna on meie väljakutse ilmutada tarkust, tegemaks õigeid otsuseid, et võimalikult kiiresti tõusta kindlamale pinnale.”

President Ilvese kinnitusel on õigete otsuste tegemise vastutus parlamendil, valitsusel, aga samuti kohalikel omavalitsustel.

“Vastutust ei ole meil kellelegi veeretada, sest praegu on meie kõigi vastutamise aeg,” ütles riigipea omavalitsusjuhtidele.

Vabariigi presidendi kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu ümarlaud koosneb maakondlike omavalitsusliitude ja nende katusorganisatsioonide esindajatest. Ümarlaua ülesandeks on kujundada riigipeale soovitusi regionaalarengut puudutavates küsimustes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 09:10

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing