10. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

President Ilves: nüüd on vaja targalt valitseda

“Paljud omavalitsused seisavad juba täna või hiljemalt lähiajal silmitsi paratamatu olukorraga, kus nende tulud võivad väheneda, mis tähendab kohustust veelgi targemalt valitseda,” ütles president Toomas Hendrik Ilves täna kogunenud vabariigi presidendi kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu ümarlaual.

“See tähendab rohkem koostööd omavalitsuste vahel, rohkem läbimõeldud tegutsemist investeeringute üle otsustamisel ning piirkonna vajaduste ettepoole seadmist ühe omavalitsuse vajadustest,” sõnas riigipea.

Seoses sellega kutsus ta omavalitsusi langetama hoolikalt läbimõeldud otsuseid, mille tagajärgi peab nägema laiemalt ja kaugemale ühe valla või linna piiridest: “See puudutab näiteks nii omavalitsuste ühinemist kui ka koolivõrgu korrastamist.”

“Kui omavalitsuste eelarved vähenevad ja väheneb ka riigi toetus, siis - investeerimise hoog tuleb korraks maha võtta ja juurdelaenamisel tuleb ilmutada suurt ettevaatlikkust,” rõhutas president Ilves.

Riigipea sõnul on töötuse suurenemise puhul oluline omavalitsuste tugi töö kaotanud inimestele uue võimaluse leidmisel, mis tähendab vajadusel koolitustoetust ja nii moraalset kui ka majanduslikku toetamist.

“Nüüd oleme - loodetavasti - kõik nägijaks saanud,” rääkis president Ilves ülemaailmsest finantskriisist ja selle mõjudest Eesti majandusele. “Pole mõtet enam arutada, kes ja millal kriisi sügavust taipas. Täna on meie väljakutse ilmutada tarkust, tegemaks õigeid otsuseid, et võimalikult kiiresti tõusta kindlamale pinnale.”

President Ilvese kinnitusel on õigete otsuste tegemise vastutus parlamendil, valitsusel, aga samuti kohalikel omavalitsustel.

“Vastutust ei ole meil kellelegi veeretada, sest praegu on meie kõigi vastutamise aeg,” ütles riigipea omavalitsusjuhtidele.

Vabariigi presidendi kohaliku omavalitsuse ja regionaalarengu ümarlaud koosneb maakondlike omavalitsusliitude ja nende katusorganisatsioonide esindajatest. Ümarlaua ülesandeks on kujundada riigipeale soovitusi regionaalarengut puudutavates küsimustes.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt