Romet Kreek • 14. detsember 2008 kell 22:00

USA kukutas Jaapani börsi

USA parlamentäärid suutsid neljapäeval taas näidata oma põikpäisust.

USA. Neljapäeval suutsid USA senati liikmed korrata juba meelest minema hakkavat apsakat. Mitte väga kauges minevikus jättis USA parlament heaks kiitmata pankade päästmise paketi, mille vastuvõtmisesse turud olid kindlalt uskunud.

Seekord leiti, et USA autotööstust ei pea päästepaketiga turgutama, kui ametiühingud omalt poolt ohverdusi ei tee. Finantsturgudel aga oli kolmapäeval toimunud ralli, kuna arvati, et USA autotööstus saab abi.

Jaapan. Teisel pool maakera leidsid investorid, et nõnda nagu USAs, tasub ka Jaapanis aktsiaid müüa.

Iseäranis tugeva löögi alla sattusid Jaapani autotootjate aktsiad. Honda Motori aktsia kukkus 12,5 protsenti, 1921 jeenile. Toyota aktsia tuli alla 10 protsenti, 2760 jeenile. Maailma suurima rehvitootja Bridgestone'i aktsia hind kukkus 9,6 protsenti, 1396 jeenile.

"Ma ei usu, et investorid või inimesed tänavalt oleksid valmis USA autotootjate pankrotiks," kommenteeris Daiwa Asset Managementi vanemstrateeg Yoshinori Nagano Bloombergile.

Autotootjatele, aga ka teistele eksportööridele tegi väga muret jeeni tõus dollari suhtes 13 aasta kõrgeimale tasemele. Dollar maksis päeva sees suisa vaid 88,58 jeeni.

Jaapani juhtiv aktsiaindeks Nikkei 225 kukkus 5,6 protsenti, 8235,87 punktile. Müük oli hoogne - börsi käive oli suurim alates 30. oktoobrist. 225 indeksisse kuuluvast aktsiast suutsid tõusta vaid 13, kaks jäid samale tasemele ja 210 käisid hinna poolest alla.

Eesti. Tallinna börsil ei toimunud peale suurte liikumiste mitte midagi mainimisväärset. Mitte ühegi ettevõtte aktsia käive ei ületanud miljoni krooni joont. Kokku venis unisel päeval käibeks välja 2,8 miljonit krooni.

Suurima käibega oli Tallink Grupi aktsia (0,8 mln krooni). Aktsia hind tõusis 2,8 protsenti, 5,79 kroonile ehk 0,37 eurole. Suurim langeja oli 10,2 protsendiga Norma aktsia. Aktsia maksis 41,46 krooni ehk 2,65 eurot. Suurim tõusja (11,5%) oli 454kroonise käibega Trigon Property aktsia.

Hetkel kuum