Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Plats puhtaks. Ja tagatuba ka.

  Ausa riigihanke mõte on valida kõikide konkursile laekunud pakkumiste seast parim. Ebaausa riigihanke mõte on seada tingimused selliselt, et võidab ettevõte, kelle kätte hanke korraldaja tahab tellimuse mängida; või jagavad osalejad tellija seljataga turu ära.
  Tallinna kommunaalameti teehooldushanked olid halvimal juhul ebaausad, parimal juhul aga nullisid lihtsalt konkurentsi.
  Amet tegi kokku pea miljard krooni väärtuses viis hiigelhanget, millest igaühele laekus täpselt üks pakkumine. Võitjateks osutusid needsamad ettevõtted, mis juba ennegi sama teenust osutasid, igaüks mugavasti oma piirkonnas.
  Sellele, mis juhtus, on kaks võimalikku selgitust. Pehmemal juhul välistas linn ise hankelt konkurentsi, sest seadis pakkujatele liiga ranged tingimused. Kuna uute osalejate tulek välistati, sai tellija (ehk meie, maksumaksjad) "võta või jäta" pakkumised.
  Halvimal juhul on tegu kokkumänguga, kus hooldusettevõtted on turu lihtsalt omavahel ära jaganud nagu kurikuulsad "tänavakoristusfirmad" kunagi.
  Kuidas ikkagi juhtus, et kolm suurt pakkujat osales hangetel just oma maalapil, kellegi teise territooriumile tikkumata? Võib arvata, et ka Tallinna kommunaalameti huvides oli lepitada olemasolevaid teenusepakkujaid. Kaks hanget olid juba läbi kukkunud (esimene tühistati, teise vaidlustas Cleanaway) ning talv hakkas kätte jõudma.
  Mitte et teisi soovijaid poleks olnud. Näiteks mängust välja jäänud Cleanaway oleks hea meelega Lõuna-Eestist Tallinna tulnud. Jahenevas majanduses peaksid trumpkaardid olema just tellimusi esitavate riigiasutuste käes, sest ükski ettevõtja ei ütleks ära kindlast riigilepingust taskus.
  Vastuargumendiks võib väita, et pisikesel Eesti turul on konkurentsi ka parima tahtmise juures raske tekitada. Näiteks Ida-Virumaal võidab Nikolai Ossipenkole kuuluv hooldusfirma N & V ühe hanke teise järel. Laiutatakse käsi: väike koht, tutvused.
  Vaidlusi tuleb ikka ette - näiteks selles juhtumis korruptsiooni kahtlustav Cleanaway on ise uurimise all seoses võimaliku kartelliga Mustamäe prügiveo konkursil, samuti on avaldatud kahtlusi, et Pärnus tahtsid linnaametnikud teede hoolduse nende kätte mängida.
  Seda enam peavad kohalikud omavalitsused aga tegema kõik, et tagada tegelikult reaalselt toimiv konkurents. Ka ettevõtjate huvides on aus mäng, sest kord kokkuleppeid sõlminu ei ole enam vaba mees - ning teiste marjamaale pole tal asja.
  Loodame, et konkurentsiamet algatab uurimise, kas Tallinna kommunaalameti hangete puhul võis olla tegemist kartelliga. Ning loodame, et hangete korraldajad jagavad edaspidi miljoneid päriskonkurentsis.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.