Alo Vallikivi • 1. veebruar 2009 kell 21:00

Oodatakse börside taastumist

Kroon püsib, Savisaar jääb Tallinna linnapeaks ja euroga peab veel ootama - prognoosivad LHV 114 kasutajat tänavuseks. Oodatakse börside taastumist, arvatakse, et odavat naftat ei saa enam kaua nautida, kuid kinnisvara soetajad võivad pigem rõõmustada.

Nafta hinna püsimisse praegusel tasemel oli vähe uskujaid ning aasta lõpuks võiks naftabarrel maksta 59 dollarit, mis tähendab 31%-list hinnatõusu.

Kuigi toorainetesektorist on viimasel ajal korralikult õhku välja lastud, siis kulla hind on püsinud suhteliselt tugeval tasemel. Prognoos aasta lõpuks on 800 dollarit untsi eest, mis on siiski 9% vähem, kui võis kullauntsi eest saada 2008. aasta lõpus.

Vahepeal leiti, et maailmavaluuta dollar on pinda jalge alt kaotamas, samas tundub, et teistel valuutadel läheb veel kehvemini. Dollarile ennustatakse euro vastu vaid kergelt nõrgenemist, mis tähendaks aasta lõpuks EUR/USD kursiks 1,44.

Paljusid laenuomanikke huvitab kindlasti Euribori saatus. Neid võib rõõmustada prognoosiga, et aasta pärast on 6 kuu Euribor 2% tasemel, vähemalt LHV foorumikülastajate arvates. 2008. aasta lõpul oli see 2,97%.

Eelmise aasta prognoosis eksiti kõige rohkem Venemaa börsiindeksi prognoosil - 3000 punkti asemel lõpetas indeks 632 punktil, langedes aastaga 72%. Sellel aastal tehtud prognoosis oldi ettevaatlikult positiivsed, kiiret põrget ei loodeta, kuid indeksile oodatakse siiski 14% tõusu. Tallinna börsi suurt kukkumist ei osanud 2008. aasta alguses keegi ennustada. Selle aasta alguses oodatakse indeksile tervelt 38% tõusu. Peale kaht suurt langusaastat oleks tõus börsi edasist arengut arvestades hädavajalik.

USA laiapõhjaline Standard & Poors 500 indeks langes 2008. aastal 39%, sellel aastal oodatakse indeksi jõudmist 1041 tasemele, mis tähendaks 15% tõusu.

Kuna suure tõenäosusega tuleb aasta Eestis negatiivse majanduskasvuga, huvitas meid, millal võiks saabuda majandustsüklis pöördepunkt. III kvartali osas olid foorumikasutajad siiski veel negatiivselt meelestatud ja prognooside mediaaniks kujunes 2%-line majanduslangus. Ehk on siis lootust, et selle aasta viimases kvartalis suudetakse näidata väikest plussmärgiga numbrit.

Tööpuuduse tase on kiirelt kasvanud, III kvartaliks prognoositi töötuse määra kerkimist 10,2 %ni (2008. aastal oli 6,2%).

Kinnisvara hinnalangus peaks jätkuma, aasta lõpuks on hinnad langenud veel 19%.

Rõõmustav on, et krooni kurssi usub enamik vastanutest - 74 vastajat leidis, et ka sel aastal saab ühe euro eest 15,6466 krooni.

Tallinna linnapeaks jääks Edgar Savisaar, kuigi pakuti ka Jüri Pihli, Vilja Savisaart, Kojameest, Peeter Võsa.

Maastrichti kriteeriumi täitmisesse pigem ei usuta (34 jaatavat ning 49 eitavat vastust) ning seega euro tulekus 2011. aastal kaheldakse.

Hetkel kuum