Saksamaa jõuab viimaks pankade riigistamiseni

18. veebruar 2009, 19:19

Saksamaa valitsus kiitis täna heaks
seaduseelnõu, mis lubab hädas pankade aktsiad mõneks ajaks riigi omandisse
võtta, muudatus läheb jõustudes käiku Hypo Real Estate panga suhtes.

Veel parlamendis vastuvõtmist vajava seaduse kohaselt on riigistamine kõige viimane võimalus, edastas BBC. Seadus lubab eraomanduses panku natsionaliseerida riigi rahandussüsteemi toetamise huvides. Esimene pääsuke on ses osas suur kinnisvaralaenaja Hypo Real Estate, keda riik on seni üritanud paljumiljardiliste garantiidega püsti hoida. Panga seis on vankuv hoolimata 102 mld eurost garantiidest, mida ta on alates oktoobrist riigilt ja teistelt pankadelt saanud. Rahandusminister Peer Steinbrueck ütles täna, et Hypo Real Estate on süsteemile oluline pank ning seadus on mõeldud aitamaks valitsusel seda stabiliseerida. Saksamaal oleks see ülevõtmine esmakordne juhtum panga puhul pärast riigi taasühinemist.

Oma finantssüsteemi stabiliseerimise huvides on praeguse kriisi ajal hädas olevaid panku täielikult või osaliselt riigistanud Suurbritannia, Iirimaa ja teisedki riigid, näiteks Läti Parex. Saksamaa valitsus on vastu keskse riikliku rämpspanga loomisele, kuhu koondada halbu varasid, paljudki poliitikud pooldavad aga just taolist käitumist. Vabade demokraatide partei esindaja Otto Fricke sõnul on juhtivatel pankadel umbes 380 mld eurot halbu laene, kuid oma ilmsetest kaotustest on nad maha kandnud vaid veerandi. Täna teatas Commerzbank oma neljanda kvartali kahjumiks 809 mln eurot.

Saksamaa avalikkus on kaua olnud allergiline eraomandi riigistamist tähistava sõna "Enteignung" (eksproprieerimine) suhtes, märkis Reuters. Termin seostus paljudele natside poolt juutide vara äravõtmisega 30ndatel aastatel või eraomandi likvideerimisega Ida-Saksamaa sovetiseerimise käigus peale II maailmasõda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2009, 19:22
Otsi:

Ava täpsem otsing