Muudatus ei kärpinud SMS-laenu intresse

04. mai 2009, 08:46

Kuigi seadusemuudatus peaks ohjeldama
kiirlaenude röövellikke intressimäärasid, vaatavad kiirlaen.info kodulehelt
vastu samasugused määrad nagu varemgi.

Tsiviilseadustiku üldosa seaduse ja võlaõigusseaduse muudatus, mis 1. maist kehtima hakkas, loeb enam kui kolmekordse Eesti Panga baasintressi heade kommetega vastuolus olevaks ja seega tühiseks, kirjutas Postimees.

Kolmekordne intressi määr ehk tarbijakrediidi intressi ülempiir on praegu 108 protsenti aastas, lühikeste kiirlaenude ja SMS-laenude intress on aastale taandades sageli üle 500 protsendi, samuti kohaldatakse eilsest tarbijakrediidi nõudeid ka vähem kui 200-eurostele laenudele, mis tähendab näiteks, et lepingust saab taganeda ning kiirlaenudki peavad vastama tarbijakrediidi vorminõuetele.

Seadusemuudatuse järgi ei ole 500-protsendilise aastaintressiga laenulepingu sõlmimine küll keelatud, kuid seadus loeb selle heade kommetega vastuolus olevaks ning eeldab, et ülisuure aastaintressiga laenu andja kasutab ära laenuvõtja kogenematust, sõltuvussuhet või erakorralist seisundit.

See tähendab, et kui aastaintress ületab kolmekordset Eesti Panga avaldatavat tarbimislaenude keskmist intressimäära, võib laenuvõtja ka pärast laenu võtmist intressimaksetest loobuda ning tasuda laenuandjale vaid võlaõigusseaduses ette nähtud baasintressi, mis praegu on 2,5 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. May 2009, 08:46
Otsi:

Ava täpsem otsing