President nimetas Ligi ja Pomerantsi ametisse

03. juuni 2009, 23:35

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas
täna õhtul alla otsusele nimetada rahandusministriks Jürgen Ligi ja
siseministriks Marko Pomerants.

President Ilves rõhutas, et rahandusminister ja siseminister on valitsuse ühed tähtsamad ministrid, kelle kujundada on suuresti Eesti rahandus- ja majandusolukorra käekäik ning riigi siseturvalisus. "Kaks aastat tagasi antud valimislubadused on minevik. Kui keegi seda ei mõista ning püüab neid vanu lubadusi kasutada tänaste ja homsete otsuste langetamisel, siis on see ohtlik ummiktee," ütles ta.

"Kuigi 2009. aasta riigieelarve on juba sünnist saati olnud väga õnnetu saatusega, loodan ma ometi, et käimasoleva eelarve lappimisega saadakse kuidagimoodi hakkama. Hoopis keerulisem seis ootab meid ees 2010. ja 2011. aasta eelarve koostamisel ning siin põhimõtteliste muudatusteta kulude-tulude kavandamisel hakkama ei saa," lisas Ilves.

Presidendi sõnul on inimeste majandusolukorra ja toimetuleku parandamise kõrval oluline ka siseturvalisuse hoidmine. "Just siin on võtmetähtsusega siseministri ja talle alluvate ametite töö," märkis ta. "Ma tean, et meie piirivalvurid, politseinikud, päästjad ja kodakondsusametnikud on professionaalsed ja pühendunud oma elukutsele. Riigi roll on hoida nende motivatsiooni, mis tähendab hoolivust inimeste suhtes ning samuti kaasaegse varustuse ja olmetingimuste olulisuse mõistmist," sõnas Ilves.

Ettepaneku nimetada reformierakondlane Jürgen Ligi rahandusministriks ning Isamaa ja Res Publica Liidu liige Marko Pomerants siseministriks tegi täna presidendile peaminister Andrus Ansip. Ligi oli seni riigikogu rahanduskomisjoni ja Pomerants keskkonnakomisjoni esimees.

Jürgen Ligi on sündinud 16. juulil 1959 Tartus. 1977. aastal lõpetas ta Tartu 2. keskkooli (täna Miina Härma Gümnaasium), 1982. aastal Tartu Ülikooli geograafina ning 1993. aastal välismajanduse erialal.

Aastail 1982–89 töötas Ligi Riikliku Plaanikomitee Plaaniinstituudi ökonomistina, 1989–90 Saaremaa Agrotööstuskoondise peaspetsialistina ja 1990–91 kaubandus-tööstuskoja Saaremaa osakonna juhatajana. Aastal 1992 töötas Ligi ka ettevõtluskonsultandina ning 1992-93 Kaarma vallavalitsuse majandusnõunikuna. 1993-95 oli Ligi EVEA Panga Kuressaare filiaali juhataja.

Poliitikas on Ligi 1994. aastast, olles üks Reformierakonna asutajaid, aastail 1995-2005 töötas ta VIII, IX ja X riigikogu liikmena. Esimest korda oli Ligi valitsuse liige aastail 2005-07 kaitseministrina. 2007. aastast on ta XI riigikogu liige.

Lisaks riigikogu liikme ametile on ta Eesti Energia nõukogu ja Eesti Arengufondi nõukogu liige ning kuulub Tartu Ülikooli kuratooriumisse. Ligi on abielus, tal on kaks poega.

Marko Pomerants on sündinud 24. septembril 1964 Lääne-Virumaal Tamsalus. Samas lõpetas ta ka 1982. aastal keskkooli. Tartu Ülikooli on Pomerants lõpetanud 1989. aastal geoloogina ning 2002 avaliku halduse magistrina.

Ülikooli järel oli Pomerantsi esimene ametikoht Rakvere Looduskaitse Valitsuse juhataja asetäitja (1989–90). Aastail 1990-95 töötas ta Lääne-Viru maavalitsuses, alguses looduskaitse talituse juhatajana ja seejärel keskkonnaosakonna juhatajana. 1995–2003 oli Pomerants Lääne-Viru maavanem.

Tänase Isamaa ja Res Publica Liiduga ühines Pomerants 2002. aastal, töötas 2003-05 sotsiaalministrina. Ta kuulus X riigikogusse aastatel 2003 ja 2005-07 ning on 2007. aastast XI riigikogu liige.

Pomerants on ka SA Virumaa Muuseumid nõukogu esimees ning Eesti Võrkpalliföderatsiooni juhatuse liige, samuti kuulub ta Poliitikauuringute Keskuse Praxis nõuandvasse kogusse. Pomerants on abielus, tal on kaks poega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2009, 23:57
Otsi:

Ava täpsem otsing