EL riskib finantsturu reguleerimisel USAst maha jääda

20. juuni 2009, 11:44

Euroopa riskib oma finantsturgude
järelevalvega USAst maha jääda ning laseb kriisi n.ö raisku minna, selle asemel
et oluliselt tuleviku tarvis parandada finantssüsteemi töökindlust, kritiseerib
Euroopa Keskpanga nõukogu liige Lorenzo Bini Smaghi.

Seda ütles Bini Smaghi ajalehele Financial Times samal ajal, mil ELi valitsusjuhid toetasid Brüsselis Ülemkogul Euroopa finantsuru järelevalve seni ulatuslikumat reformi.

Kohtumise lõppdokumendis toetasid 27 riigi valitsusjuhid uue agentuuri loomist, mis hakkab jälgima võimalikke süsteemi riske Euroopa finantssüsteemis, et õigeaegselt hoiatada ning jälgida siis oma ettekirjutuste täitmist. Uue agentuuri juhi valivad kõigi 27 liikmesriigi keskpankade juhid, mitte vaid euroala riigid.

Samuti toetasid valitsusjuhid uute üle-euroopaliste järelevalveorganite loomist, mis hakkaksid ELi tasemel teostama järelevalvet pankade, kindlustusfirmade ja väärtpaberite üle. Nende roll on ühtlustada rahvuslike järelevalveasutuste tööd ning parandada järelevalvet mitmes riigis tegutsevate pankade üle, et suurpanga võimalik kollaps ühes riigis ei ohustaks finantssüsteemi stabiilsust teistes ELi riikides.

Suurbritannia surus läbi, et ELi järelevalveorganite otsused ei saa mõjutada liikmesriikide valitsuste otsuseid selle üle, millal ja milleks kasutada maksumaksja raha. „Ülemkogu rõhutab, et Euroopa järelevalveorganite tehtud otsused ei või mingil moel mõjutada liikmesriikide eelarvelisi kohustusi,“ seisab lõppdokumendis.

„Uus süsteem ei sunni ühegi liikmesriigi valitsust langetama eelarvest kulutusi nõudvaid otsuseid vastu oma tahtmist,“ kinnitas Ülemkogu järel ka Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.

Bini Smaghi muretseb just selle pärast, et uued ELi tasemel järelevalveorganid ei saa piisavat võimu liikmesriikide rahvuslike järelevalveorganite üle. Siit võib tuleneda, et ettekirjutusi hakatakse rakendama erinevalt. „See võib viia selleni, et soovides kindlustada kohaliku süsteemi konkurentsivõimet, rakendatakse vaid minimalistlikku lähenemist, mis tuleb kahjuks kogu üldisele stabiilsusele,“ ütles ta.

Laiemalt hoiatas Bini Smaghi selle eest, et üldine kriisitunne ning seega ulatuslike reformide ind on Euroopas juba lahtumas ja tugevnemas jõud, mis eelistavad senise olukorra säilimist. Nii võivad Euroopa reformid jääda efektiivsuselt alla USA plaanidele finantsturu järelevalve tõhustamiseks, mis president Barack Obama lõppeval nädalal avalikustas.

Bini Smaghi sõnul vajaksid ka Euroopa keskpangad konkreetseid tööriistu finantsturgude stabiilsuse tagamiseks. Nii nagu Barack Obama tahab tugevdada keskpanga volitusi riskide kõrvaldamiseks, mis ohustavad tervikuna kogu finantssüsteemi stabiilsust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. June 2009, 11:44
Otsi:

Ava täpsem otsing