Sirje Rank • 20. oktoober 2009 kell 21:00

Eestis Rootsi ettevõtlusauhindade võitjad selgunud

Eestis kõige kiiremini kasvanud Rootsi firma tunnustuse pälvis 2004. aastal Eesti laienenud IT-firma Netlead OÜ, mille kasv aastatel 2007-2009 oli 117% ning mille puhul tõsteti esile ka loodavat lisandväärtust.

Panuse eest Eesti ühiskonda pälvis tunnustuse ABB, mis tegutseb Eestis 1992. aastast, on siia ehitanud neli tehast ning loonud ligi 1000 töökohta. Auhind tõstab esile ABB koostööd Tallinna Tehnikaülikooliga insenerihariduse edendamisel Eestis. Kolmandas kategoorias - kõige innovaatilisem ettevõte - pälvis auhinna Reklaamilahenduse OÜ, mis tuli välja leidliku lahendusega, kuidas kaunid rahvariidemustrid muuseumist välja tuua ja neid tänapäevastel esemetel kasutada. "Kõik need kolm kontseptsiooni on pikaajalise edu eelduseks," ütles Rootsi kaubandusminister Ewa Björling.

Rootsi ettevõtlusauhind on asutatud 2006. aastal ning selle taga on Rootsi suursaatkond, Rootsi Eksportnõukogu ja Swedbank.

"Ka kõige raskematel aegadel on alati ettevõtjaid, kes saavad hakkama ja usuvad tulevikku," ütles eile Kumus toimunud auhindade kätteandmisel Rootsi suursaadik Eestis Jan Palmstierna. "Ettevõtted ei peaks kriisi muretsema vaid selle pärast, kuidas ellu jääda, vaid kasutama kriisi kui võimalust oma konkurentsivõime tõstmiseks."

Majandusminister Juhan Parts leidis, et algatus on hea ja võiks kindlasti traditsiooniks muutuda.

Eesti ja Rootsi majandussidemed on tihedad. Eestis on 1200 Rootsi või Rootsi osalusega ettevõtet. Rootsi on Eestis suurim välisinvestor - kokku langeb Rootsi arvele 40% Eestisse tehtud välisinvesteeringutest. Rootsi on Eesti suuruselt teine eksporditurg, kuhu läheb 14% meie ekspordist.

"See näitab, kui seotud majandused on, kuid ei tähenda, et me ei võiks kaugemale minna," ütles Parts. "Loodame pikaajalisi sidemeid ja koostööd."

Hetkel kuum