Silvia Viidik • 25. oktoober 2009 kell 21:00

Krimipõnevik Wall Streetil

Finantskriis on toonud avalikkuse ette arvestataval hulgal igasuguseid petuskeeme ja investorite rahaga trallitamist nii, et viimased hiljem nukralt kõik oma oodatud kasumid maha peavad kandma. Kuulsaim kahtlemata on Bernard Madoffi pikka aega väldanud Ponzi skeem, millega mees nihverdas tänulikelt investoritel ära pea 65 miljardit dollarit. Nüüd on Tänavat raputamas uus tegelane, kes ei petnud otseselt ühtki investorit, vaid piltlikult võttes tervet turgu. Raj Rajaratnam on miljardär, keda peeti vaat et kauplemisgeeniuseks. Tema edu ja võimekus oste-müüke väga täpselt ajastada oli tähelepanuväärne. See ajas kõrvad kikki ka julgeolekuametnikel, kelle väikesed töömesilased iga telefonihelina peale Rajaratnami taskus ka ise toru tõstsid ning salvestama asusid.

Ilmselt ei istunud kaks õnnetut korravalvurit siiski mitme aasta vältel mehe maja ees kaubikus teksti õige koha peal katkevale kassetile salvestades, sest mis lindile jäi oli muu hulgas avardav pilguheit riskifondide juhtimise põnevasse maailma. Ja sellele, kuidas sinna vahel info enne teisi jõuab.

India päritolu Raj Rajaratnami näol on tegemist üpris mõjuka inimesega, kui arvestada, et võim kipub olema tugevas korrelatsioonis rahalise positsiooniga. Forbesi maailma miljardäride edetabelis paikneb ta oma 1,3miljardilise varandusega 599. kohal. Ka tema 1997. aastal loodud riskifond Galleon Group kuulus selle kümnendi alguses maailma riskifondide esikümnesse ning eelmise aasta tippajal oli sel hallatavaid varasid 7 miljardi dollari eest.

Üle-eelmisel nädalal selgus, et see hindu pole mitte üldse väga täpse ajastamisvõime ja ettenägelikkusega finantsgeenius, vaid heade suhetega osav suli, kes oma kontaktide kaudu saadud siseinfot kasutades teenis USA väärtpaberituru järelevalve ametliku süüdistuse andmetel enam kui 25 miljonit dollarit ebaseaduslikku kasu. Õnneks rääkis ta suure osa infovahetusest pealtkuulatud telefoni teel ning sellega tõmbas kaasa veel viis infoedastajat.

Pettuse muudab kurioossemaks väga prominentsete inimeste osalus väga tuntud ettevõtetest. Süüdistatavate hulka kuuluvad lisaks Rajaratnamile ka mikroprotsessorite tootja Inteli tütarettevõtte Intel Capitali tegevjuht Rajiv Goel ja konsultatsioonifirma McKinsey juhtkonna liige Anil Kumar, kes kuulub ka India Ärikooli juhatusse. Ta on sõber Rajaratnami Galleoni fondidesse investeerinud ka oma raha. Veel esineb kõne protokollides tihedalt Danielle Chiesi nimi, kes on riskifondi New Castle nõustaja ning samast ettevõttest kaasasutaja Mark Kurland. Ka tehnoloogiahiid International Business Machines ehk IBM on kistud rahamaailma raputanud krimiskandaali oma tippjuhi Robert Moffati kaudu.

Karistus saab ilmselt olema päris karm, Rajaratnam seisab silmitsi lausa 200aastase vangistusega. Kui prokuratuur suudab kogu ebaseadusliku infovõrgustiku tõesti trellide taha saata, on tegemist seni maailmas suurima insaidertehingutega seotud kriminaalasjaga riskifondide seas.

"Kui plaanid tulistada kuningat, tee parem surmalask," lausus advokaadibüroo Baker Botts partner Bradley Bennett, kes varem töötas SECis insaidertehingute uurijana. Rajaratnami-suguse mõjuka inimese sõnal on kohtu silmis hoopis suurem kaal. Just selle nimel on ka uurijad asjaga vaikselt juba mitu aastat tegelenud.

Selliste juhtumite uurimisel on advokaadibüroo Morgan, Lewis & Bockius kriminaalosakonna juhi Leslie R. Caldwelli sõnul prokuratuuri jaoks ka tumedam pool, mis vähem tõenditega kaetud kriminaalasjades mängib süüdistatavate kasuks - piir seadusliku uurimistöö, kuulujuttudele tugineva kauplemise ja ebaseadusliku infoostmise vahel on õhuke ning mitte väga selge.

Pettused tulevad välja. Olgu nad selleks hetkeks kestnud kaks või kakskümmend aastat. Ja tagajärjed on tihtipeale üsna valusad. Eks karmide karistustega praegustele suurimatele petjatele püütakse teha ka näitlikke õppetunde teistele, kelle peas mõlguvad mustad mõtted.

Hetkel kuum