• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurpuhastus väärtpaberiturul

  Äripäev kirjutas reedel põhjalikult salapärase ärimehe Toomas Tooli hästi ajastatud tehingutest Arco Vara aktsiatega - tehinguid tehti vahetult enne seda, kui Arco Vara börsiettevõttena edastas olulist teavet. Tehingupooleks on ka ettevõtte üks asutaja, aga endine liider Arti Arakas, keda enda sõnul häirib see, et ta teab liiga palju.
  Kummalised tehingud ei jäänud märkamata finantsinspektsioonile - tema kuriteoteatis pani neid juba veebruaris uurima prokuratuuri. Nüüd on jõudnud kohtusse kriminaalasi, milles süüdistatakse Toomas Tooli väärtpaberituruga manipuleerimises. Sama süüdistuse sai ka endine SEB maakler Karoly Kirber.
  Vanarahva ütlus - kus suitsu, seal tuld - pidas taas paika. Äripäeva arvates on siin tegu pigem puhastustulega - Tooli-Kirberi juhtum, samuti SEB Enskilda endise analüütiku Dmitri Vassiljevi siseinfo kasutamise juhtumi paljastamine aitavad siinselt raha- ja väärtpaberiturult välja tõrjuda ebaseaduslikke võtteid kasutavad maaklerid ja ka investorid.
  Läbipaistvast turust peaksid olema huvitatud kõik turuosalised, eelkõige aga pangad, kes peaksid palju tõhusamalt tegutsema selle nimel, et välistada kuritegusid n-ö omas majas. Ja ka börs, sest kannatajaiks on olnud nii börsil noteeritud ettevõtted kui ka väikeinvestorid.
  Äripäeval on hea meel näha, et FI on hakanud tegutsema nii, nagu peakski üks väärtpaberiturgu ja pangandussektorit jälgiv institutsioon käituma. Aega on see võtnud, paraku on ka aeg olnud keeruline. Juhatuse liikme Kilvar Kessleri sõnul on inspektsiooni selge prioriteet juurida välja igasugune kuritegelik alge finantsvahendajates.
  Arco Vara poolelt vaadates paistab pilt siiski masendav: ettevõte on mõni kuu enam kui kaks aastat saanud börsil olla ning ligi pool sellest ajast, sisuliselt terve möödunud aasta, on ettevõtte aktsia olnud manipuleerijate lükata ja tõugata.
  Pea sama kaua on kestnud kriis majanduses ning see on puudutanud Arco Vara samamoodi kui teisi ettevõtteid. Ehk nagu ütles hiljutisel kinnisvarakonverentsil ettevõtte juht Lembit Tampere - tuleb vaielda pangaga, müük ei lähe ja kinnisvara ka arendada ei saa.
  Toimetus Tampere nahas olla ei tahaks - ettevõttest üle 23 protsendi kuulub Toomas Toolile, mehele, kes ei hooli ettevõttest enam, kui oma rahakotile vaja. Piltlikult öeldes kuulub Toolile Vara ja teistele aktsionäridele Arco. Ükski ettevõte ei sooviks endale sellist tuumikinvestorit. Ju on Arco Vara hea ettevõte, et peab südilt vastu. Vaatamata Toolile ja kriisile.
  Turu puhastumise hinda peabki küsima Toolidelt, Kirberitelt, Vassiljevitelt, mitte ettevõtetelt. Praegu kõlab liiga sageli sõnum, et loll on see, kes vahele jääb. Kui kõik osapooled täidavad kohustusi, öeldaks, et loll on see, kes petab.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.