Nõges: Arco Vara aktsia skandaal on"pokazuhha"? 

Virge Haavasalu 17. november 2009, 14:09

5%se osalusega Arco Vara suuruselt viies omanik Arvo Nõges küsib, kas ka tema peaks muretsema, kuna on andnud sarnaselt suuraktsionärile Toomas Toolile korraldusi maaklerile turul aktsiaid vastava hinnaga müüa.

Järgneb Arvo Nõgese kommentaar.

Turumanipulatsioon on kahtlemata tõsine kuritegu, mida tuleks alati põhjalikult uurida ja karistada. Lugedes meedias avaldatud tõsist propagandat ja neis sisalduvaid väheseid fakte, jätab käesolev aktsioon küll "pokazuhha" mulje.

Poole miljoni aktsia turul müümine küll manipuleerimine pole, loodetavasti on prokuröril täiendavaid tõendeid, vastasel korral saab aktsioon otsa kohtu esimeses astmes.

Ma ei tea, kas peaksin ka mina enda pärast muretsema, sest olen andnud mõnikord maaklerile korralduse - müü tasemele "n" nii palju aktsiaid kui võimalik, peale seda müü tasemele "n-1" nii palju kui võimalik?

Ma väga loodan, et finantsinspektsioon on juba tegelenud pikemat aega ja täie jõuga Rootsi suurpankade turumanipulatsiooniga kinnisvara hinnalanguse põhjustamises ning peale kunstliku hinnalae tekitamist ja seda järjekindlalt madalamale surudes koostöös oma ettevõtte teiste osakondadega ning seejärel oma klientidelt laenutagatiste sundmüüki panemist ja realiseerimist väga madalatelt ja survestatud turuhindadelt.

Loodan samuti, et Äripäev – kuigi Rootsi omanikele kuuluv, kuid sisuliselt Eesti ettevõte ja maksumaksja –, leiab antud teema sama tähtsa oleva, et seda põhjalikult kajastada ja avaldada avalikku survet finantsinspektsioonile või mõnele muule riigiinstantsile, kelle kompetentsi antud küsimus kuulub. Mulle tunduvad need mõlemad juhtumid väga sarnased olevat, lihtsalt mastaabid on erinevad.

Peale selle võimaliku turumanipulatsiooni loo avalikustamist ootaksin ma investorina vähemalt sama põhjalikku või igatahes oluliselt detailsemat selgitust Arco Vara suuromanikelt ligi kuu aega tagasi toimunud oluliste varade võõrandamisega seotud tehingutele, mis annaks võimaluse otsustada, et antud tehingud olid kasulikud Arco Vara aktsionäridele ning et siin pole tegemist võimaliku turumanipulatsiooniga, mille põhjus võib saada selgeks kunagi tulevikus. Ma loodan, et Arco Vara juhtkond ja nõukogu võtavad oluliselt avatuma positsiooni edaspidiseks, kui nende sooviks on olla avalik ettevõte.

Arco Vara suurimad aktsionärid:

Freier Projekt OÜ (Toomas Tool)                         23,46 %
Toletum OÜ (Richard Tomingas)                         21,78 %
HM Investeeringud OÜ (Hillar-Peeter Luitsalu) 21,69 %
SEB AB kliendid                                                       5,26 %
Gamma Holding OÜ (Arvo Nõges)                       5,01 %

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. November 2009, 18:12
Otsi:

Ava täpsem otsing