Katre Pilvinski • 25. november 2009 kell 21:00

Eestlaste säästud nüüd rekordilised

Hoiuste maht on kasvanud enim tähtajaliste hoiuste hulgas, mida oli sõlmitud 81,5 mld krooni eest.

Swedbanki arveldustoodete osakonna juhi Ede Raagmetsa sõnul on aktiivsemad hoiustajad neil seeniorkliendid, kuid hoiustama on hakanud ka nooremaealised, keskmise ja väiksema sissetulekuga kliendid. "2008. aasta lõpu seisuga on tähtajalise hoiuse klientide arv kasvanud enam kui 7%," ütles ta.

Swedbanki eraklientidest omavad üle kolme kuupalga ulatuses sääste ca 25% klientidest.

Sampo Panga säästmis- ja investeerimisvaldkonna juht Vitali Antipov märkis, et eraisikute hoiuste maht on kasvanud ligi 6%, juriidiliste isikute puhul on näha väikest kahanemist - maht on vähenenud veidi üle 1%.

Nordea Pank Eesti jaepanganduse juhi Olavi Pakkoneni sõnul oli selle aasta septembri lõpu seisuga pangas eraklientide hoiuseid kokku ligi 4 miljardit krooni. "2007. aasta algusest on hoiuste maht pea kahekordistunud," lisas ta.

Pakkonen tõdes, et viimasel ajal on näha tähtajaliste hoiuste mahu kasvu. "Inimesed eelistavad pigem hoida raha suhteliselt likviidselt ehk lühemaajalistel hoiustel," märkis ta. Pakkonen aga ei arva, et kui majandusolukord stabiliseerub, siis võib hoiuste kogumaht kahaneda taas 2007. aasta tasemele.

SEB hoiuste mahud on püsinud läbi aasta stabiilsed. "Mitteresidentide osakaal hoiustajate seas on väga väike," vahendas SEB pressiesindaja.

Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhtivspetsialist Siret Vildo kinnitas, et ettevõtete ja majapidamiste hoiused kasvasid oktoobris võrreldes aasta varasemaga vastavalt 0,4 ja 2,7 protsenti.

Hetkel kuum