12. oktoober 2010 kell 8:44

Debatt Saksamaal: kas majandus vajab moslemeid?

Saksamaal on ägeda vastuseisu esile kutsunud Baieri liidumaa peaministri hiljutine väide, et sisserännet islami kultuuriruumist tuleks piirata.

Saksamaa vajab kõrgelt kvalifitseeritud välistööjõudu, on kohalike majanduse esindajate üldine seisukoht. "Nõudmine peatada sisseränne teatud kultuuriruumidest on absoluutselt vale signaal," ütles Handelsblattile internetifirma Bitkom president August-Wilhelm Scheer. Ta nõudis, et lõpetataks poliitilised debatid sisserände üle kui Saksamaa mainet kahjustavad. Saksamaa on avatud, innovatiivne riik mis kutsub tööle tarku ja pühendunud inimesi, kinnitas Scheer.

Riikliku tööameti juht Frank-Jürgen Weise lisas, et sisserännet Saksamaale tuleks reguleerida sarnaselt Kanadale, kus on kasutusel punktisüsteem. On täiesti vale arvata, et enne kui hakata sisse tooma kõrgelt kvalifitseeritud tööjõudu, tuleks enne ammendada kohalike töötute potentsiaal, ütles Weise ajalehele Süddeutsche Zeitung.

Baieri liidumaa peaminister Horst Seehofer oli intervjuus ajakirjale Focus kahelnud türklaste ja araablaste integratsioonisoovis ja arvas, et tuleks piirata sisserännet teistest kultuuriruumidest, eelkõige islamimaadest. Saksamaal kehtivad sisserändel erireeglid näiteks IT-spetsialistidele.

Handelsblatt kirjutab uuest strateegilisest plaanist, mille kohaselt peaks keeleoskuse ja ametialase kvalifikatsiooni kõrval hakkama arvestama ka seda, kui palju tulu-, ettevõtlus- või kapitalimaksu üks sisserändaja Saksamaale maksma hakkab.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum