• Jaga lugu:

  Iirimaast võib tulla tavaline maksuriik

  Iiri valitsus on seni kõik sellised ettepanekud tõrjunud, kuid pankade päästmisest tekkinud üüratu eelarvedefitsiit ei jäta palju valikuid.
  "Pärast kõike seda, mis on juhtunud, ei saa Iirimaa jätkata madala maksutasemega riigina. Pigem saab Iirimaast Euroopa kontekstis normaalne maksuriik," ütles nädalapäevad tagasi Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn.
  Iirimaa oli siis just teada andnud, et kinnisvarabuumis heldelt laenuraha jaganud pankade päästmine võib riigile maksma minna kokku 50 miljardit eurot.
  Normaalne maksuriik Euroopa kontekstis tähendaks ettevõtte tulumaksu määra keskmiselt 23% tasemel, kui soodustused arvestamata jätta.
  Iiri tunduvalt madalam maksumäär on ammu pinnuks silmas teistele Euroopa riikidele, kes on riiki süüdistanud ebaausas konkurentsis.
  Et maksupoliitika on iga riigi enda pärusmaa, mida Lissaboni lepingut teistkordselt hääletanud iirlastele uuesti üle kinnitati, ei saa Euroopa Liit Iirimaad survestada.
  Seda peavad vaatlejad aga tõenäoliseks, et kui Iirimaa võlgadega hätta jääb ja vajab abi maikuus loodud euroala kriisifondist, kerkib madal ettevõtte tulumaks kindlasti teemaks. Saksa parlamendisaadikud on Euroopa Keskpanga juhile Jean-Claude Trichet'le juba teatanud, et nõuavad sellisel juhul Iiri ettevõtte tulumaksu kahekordistamist.
  "Kui ettevõtte tulumaksu kahekordistada, viib see välisinvesteeringute väljavooluni," kritiseeris ettepanekut Iiri mõjuka majandusajakirja Business & Finance peatoimetaja John Walsh. Madal ettevõtte tulumaks on euroala perifeerias asuvale väikeriigile üks väheseid välisinvestorite riiki toomise vahendeid. Sellisel riigil pole nii palju poliitikavalikuid kui suure siseturuga riikidel Euroopa südames.
  "Ajal, mil majandus on sügavas languses, ei tohiks kaaluda midagi, mis võiks mõjutada Iirimaal kanda kinnitanud rahvusvaheliste firmade investeeringuid või pidurdada uute investeeringute juurdevoolu," hoiatas ka Ameerika Iiri Kaubanduskoja president Lionel Alexander ajalehele Wall Street Journal antud intervjuus. USA firmad annavad Iirimaal tööd enam kui 100 000 inimesele ja on riiki investeerinud üle 165 miljardi euro.
  Esmaspäeval kordas Iiri rahandusminister Brian Lenihan, et madal ettevõtte tulumaks jääb Iiri tööstuspoliitika nurgakiviks. Samas on uute kärpekohtade leidmine järjest raskem - majandus on languses ja koostamisel juba neljas säästueelarve. Kärbete kõrval peab oma osa etendama maksutõus, tunnistas Lenihan.
  Euroopa ühisraha jaoks on oluline, et Iirimaa leiaks usutava lahenduse oma eelarvedefitsiidi vähendamiseks. Seda on rõhutanud nii Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet kui ka Olli Rehn. Iiri maksupoliitikat on arutanud Euroopa rahandusministrid.
  Iiri valitsus lubab hiigeldefitsiidi eelarves 2014. aasta lõpuks euronormi saada, mis tähendab kärbet vähemalt 3%-le SKPst.
  Kui ettevõtte tulumaks on tabu, tuleb kate leida mujalt:suurematest pensionide ja palkade kärpimistest, kui ametiühingud lepivad, ning muude maksude tõusust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Nutikas andmete kasutamine avab uued võimalused
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.