Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Teeneka peadirigendi mälestuseks

  Kavas on Mozarti klaverikontsert nr 24 c-moll ning Brahmsi "Saksa reekviem".
  Noorelt lahkunud Peeter Liljed mäletatakse väga tundliku ja traagilise alatooniga kunstnikuna. 1980-1990 oli Peeter Lilje ERSO peadirigent, kuid seotud oli ta orkestriga, nagu ka Estonia teatriga, oma dirigenditegevuse algusest kuni surmani. Kahe aastakümne jooksul juhatas Peeter Lilje üle 30 vokaalsümfoonilise suurvormi ja sama palju oopereid. Sümfoonilises muusikas sobisid Peeter Lilje natuuriga suured dramaatilised helitööd. Ta on olnud paljude Eesti heliloojate teoste esmaettekandja ja salvestaja.
  1990-1993 töötas Peeter Lilje Oulu linnaorkestritega. Ta juhatas kontserte Viinis, Madridis, Pariisis, Moskvas, Peterburis, Helsingis, Stockholmis, Vilniuses, Riias ja paljudes endise Nõukogude Liidu linnades. Oli külalisdirigent ka välismaa teatrites.
  Interpreetidest sidus teda tihedaim koostöö ja sõprus Kalle Randaluga.
  Küsimusele, millise muusikaga nad omavahel parima kontakti leidsid, vastas Kalle Randalu: "Minu suur armastus on ju alati Mozart olnud ja ma arvan, et võib-olla mina innustasin ka Peetrit Mozarti vastu veel suuremat huvi tundma. Peeter omakorda innustas mind repertuaari laiendama, sealhulgas ka oma suurt lemmikut Brahmsi mängima."
  Tänasel kontserdil soleerib Kalle Randalu Wolfgang Amadeus Mozarti klaverikontserdis nr 24 c-moll. "Nõnda nagu meie koostöö aastatepikku tasahilju tugevaks ja tihedaks kujunes, nihkus ka Mozarti c-moll kontsert olulisele kohale. Oleme seda erinevates kohtades mänginud, ka reisidel. Üks oluline aspekt on see, et esimese osa kadents, mida mina mängin, on Brahmsi kadents. Peetrile see väga meeldis. Arvan, et see teos sobib selle kontserdi konteksti. Mõtlen Peetrile ikka kaotusvaluga, aga ka sügava tänutundega, et saime koos nii palju head muusikat mängida," rääkis Randalu.
  Kontserdi teises pooles tuleb ettekandele Johannes Brahmsi "Saksa reekviem", mis kõlas Eestis esmakordselt just Peeter Lilje juhatusel 29. oktoobril 1981, pälvides tunnustust nii publikult kui ka kriitikutelt. "Nii avali ja hingestatuna ei lase Peeter Lilje end mitte alati kuulda-näha; eks püüti talle vastatagi samas vaimus," kirjutas Ines Rannap toona kultuurilehes "Sirp ja Vasar".
  Monumentaalne "Saksa reekviem" on Brahmsi loomingu suurim vokaalteos ning selle esimene terviklik ettekanne 1869. aastal Leipzigis kujunes 36aastase helilooja läbilöögiks muusikamaailmas. Täna esitavad teose Janice Watson (sopran, Suurbritannia), Rauno Elp (bariton), vastasutatud Eesti Kontsertkoor ja ERSO. Dirigeerib Neeme Järvi.
  Autor: Kersti Inno
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nike juht süüdistab kehvas innovatsioonis kaugtööd
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.