Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sotsiaalkomisjon arutas ravimite hindu

  Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel avalikul arutelul  ravimite kättesaadavusest patsientidele tõstatusid tõsiasjad, et ravimite hind Eestis on liiga kõrge ning konkurents ravimimüüjate vahel väike.

  Samuti on ravimite kättesaadavus maapiirkondades piiratud ja patsientide omaosalus ravimite väljaostmisel on võrreldes teiste EL riikidega ülisuur, teatas riigikogu pressiosakond.
  Arutleti ka selle üle, kas retseptita ravimeid võiks müüa toidupoes. Patsientideesindajaile tegi muret uute ravimite aeglane jõudmine Eesti turule.
  „Tänasel arutelul välja toodud omaosaluse määr 43% ravimite ostmisel on tõesti kõrge. Eriti valusalt puudutab see pensioni saajaid, kellel kulub ravimitele ebaproportsionaalselt suur osa oma sissetulekust. Doktor Kiiveti hinnangul kulub retseptiravimeid kasutaval vanaduspensionäril omaosalusele ühe kuu pension aastas. Siin tasuks tõsiselt kaaluda riigipoolse riigieelarvest rahastatava toetuse sisseseadmist  lisaks haigekassa soodusravimite hüvitamise süsteemile,” ütles sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.
  Tänasel istungil ettekande pidanud Tartu Ülikooli tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet väitis, et Eesti patsientide omaosalus 43% retseptiravimite eest tasumisel on Euroopa Liidu suurim. Ühe põhjusena tõi ta välja asjaolu, et paljud arstid kirjutavad patsientidele kalleid originaalravimeid ja ka kalleid geneerilisi ravimeid odavate asemel. Kiiveti väitel oli retseptiravimite kogukäive 2009. aastal  2,37 miljardit krooni, millest haigekassa tasus 1,38 miljardit krooni ja patsientide omaosalus moodustas 990 miljonit krooni. Retseptiravimite kasutajatest 75% olid Kiiveti kinnitusel pensionärid, kes kulutavad aastas ühe kuu pensioni omaosaluse eest tasumisele.
  Konkurentsiameti peadirektor  Märt Ots tõdes, et praegusel ajal domineerivad ravimiturul kaks ravimite turustamise ahelat, kelle kuulub kuni 90% kogu ravimite turust. Ots pidas vajalikus kehtivate turupiirangute vähendamist, konkurentsi suurendamist ja käsimüügis olevate ravimite müüki ka toidukauplustes. Viimast samas ei toetanud apteekide esindajad.
  Tänasel istungil osalesid sotsiaalministeeriumi, ravimiameti, konkurentsiameti, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Eesti Linnade Liidu, arstide ja patsientide ning ravimite tootjate, hulgi- ja jaemüüjate organisatsioonide esindajad.
   
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
AS Pro Kapital Grupi brutokasum vähenes 10 miljoni euro võrra
AS Pro Kapital Grupp avaldas oma nõukogu poolt kinnitatud 2023. aasta auditeeritud majandusaasta aruande.
AS Pro Kapital Grupp avaldas oma nõukogu poolt kinnitatud 2023. aasta auditeeritud majandusaasta aruande.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Tarbimise jalajälge vähendavad ettevõtted, tarbijad ise aga suurendavad
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.
Soomlaste tarbimise süsinikujalajälg on sellel sajandil peaaegu poolitunud, aga see on puhtalt ettevõtete teene, kodumajapidamiste kasvav tarbimine ja üleminek heitmemahukamatele toodetele on osa edust ära söönud.