• Jaga lugu:

  Sotsiaalkomisjon arutas ravimite hindu

  Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel avalikul arutelul  ravimite kättesaadavusest patsientidele tõstatusid tõsiasjad, et ravimite hind Eestis on liiga kõrge ning konkurents ravimimüüjate vahel väike.

  Samuti on ravimite kättesaadavus maapiirkondades piiratud ja patsientide omaosalus ravimite väljaostmisel on võrreldes teiste EL riikidega ülisuur, teatas riigikogu pressiosakond.
  Arutleti ka selle üle, kas retseptita ravimeid võiks müüa toidupoes. Patsientideesindajaile tegi muret uute ravimite aeglane jõudmine Eesti turule.
  „Tänasel arutelul välja toodud omaosaluse määr 43% ravimite ostmisel on tõesti kõrge. Eriti valusalt puudutab see pensioni saajaid, kellel kulub ravimitele ebaproportsionaalselt suur osa oma sissetulekust. Doktor Kiiveti hinnangul kulub retseptiravimeid kasutaval vanaduspensionäril omaosalusele ühe kuu pension aastas. Siin tasuks tõsiselt kaaluda riigipoolse riigieelarvest rahastatava toetuse sisseseadmist  lisaks haigekassa soodusravimite hüvitamise süsteemile,” ütles sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.
  Tänasel istungil ettekande pidanud Tartu Ülikooli tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet väitis, et Eesti patsientide omaosalus 43% retseptiravimite eest tasumisel on Euroopa Liidu suurim. Ühe põhjusena tõi ta välja asjaolu, et paljud arstid kirjutavad patsientidele kalleid originaalravimeid ja ka kalleid geneerilisi ravimeid odavate asemel. Kiiveti väitel oli retseptiravimite kogukäive 2009. aastal  2,37 miljardit krooni, millest haigekassa tasus 1,38 miljardit krooni ja patsientide omaosalus moodustas 990 miljonit krooni. Retseptiravimite kasutajatest 75% olid Kiiveti kinnitusel pensionärid, kes kulutavad aastas ühe kuu pensioni omaosaluse eest tasumisele.
  Konkurentsiameti peadirektor  Märt Ots tõdes, et praegusel ajal domineerivad ravimiturul kaks ravimite turustamise ahelat, kelle kuulub kuni 90% kogu ravimite turust. Ots pidas vajalikus kehtivate turupiirangute vähendamist, konkurentsi suurendamist ja käsimüügis olevate ravimite müüki ka toidukauplustes. Viimast samas ei toetanud apteekide esindajad.
  Tänasel istungil osalesid sotsiaalministeeriumi, ravimiameti, konkurentsiameti, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Eesti Linnade Liidu, arstide ja patsientide ning ravimite tootjate, hulgi- ja jaemüüjate organisatsioonide esindajad.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Automüüjad vaatavad elektrikaubikute käsule altkulmu Lisakulu lööks otse tarbija rahakotti
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.