Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sotsiaalkomisjon arutas ravimite hindu

  Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel avalikul arutelul  ravimite kättesaadavusest patsientidele tõstatusid tõsiasjad, et ravimite hind Eestis on liiga kõrge ning konkurents ravimimüüjate vahel väike.

  Samuti on ravimite kättesaadavus maapiirkondades piiratud ja patsientide omaosalus ravimite väljaostmisel on võrreldes teiste EL riikidega ülisuur, teatas riigikogu pressiosakond.
  Arutleti ka selle üle, kas retseptita ravimeid võiks müüa toidupoes. Patsientideesindajaile tegi muret uute ravimite aeglane jõudmine Eesti turule.
  „Tänasel arutelul välja toodud omaosaluse määr 43% ravimite ostmisel on tõesti kõrge. Eriti valusalt puudutab see pensioni saajaid, kellel kulub ravimitele ebaproportsionaalselt suur osa oma sissetulekust. Doktor Kiiveti hinnangul kulub retseptiravimeid kasutaval vanaduspensionäril omaosalusele ühe kuu pension aastas. Siin tasuks tõsiselt kaaluda riigipoolse riigieelarvest rahastatava toetuse sisseseadmist  lisaks haigekassa soodusravimite hüvitamise süsteemile,” ütles sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.
  Tänasel istungil ettekande pidanud Tartu Ülikooli tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet väitis, et Eesti patsientide omaosalus 43% retseptiravimite eest tasumisel on Euroopa Liidu suurim. Ühe põhjusena tõi ta välja asjaolu, et paljud arstid kirjutavad patsientidele kalleid originaalravimeid ja ka kalleid geneerilisi ravimeid odavate asemel. Kiiveti väitel oli retseptiravimite kogukäive 2009. aastal  2,37 miljardit krooni, millest haigekassa tasus 1,38 miljardit krooni ja patsientide omaosalus moodustas 990 miljonit krooni. Retseptiravimite kasutajatest 75% olid Kiiveti kinnitusel pensionärid, kes kulutavad aastas ühe kuu pensioni omaosaluse eest tasumisele.
  Konkurentsiameti peadirektor  Märt Ots tõdes, et praegusel ajal domineerivad ravimiturul kaks ravimite turustamise ahelat, kelle kuulub kuni 90% kogu ravimite turust. Ots pidas vajalikus kehtivate turupiirangute vähendamist, konkurentsi suurendamist ja käsimüügis olevate ravimite müüki ka toidukauplustes. Viimast samas ei toetanud apteekide esindajad.
  Tänasel istungil osalesid sotsiaalministeeriumi, ravimiameti, konkurentsiameti, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Eesti Linnade Liidu, arstide ja patsientide ning ravimite tootjate, hulgi- ja jaemüüjate organisatsioonide esindajad.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Soome landitootja koondab Pärnus 35 töötajat Sõda ja sanktsioonid tekitavad ebakindlust
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.