Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Buffett võis leida mantlipärija

  Maailma ühe rikkama mehe Warren Buffettil on juba mõnda aega probleem. 80aastane investeerimisguru peab leidma kellegi, kes veaks edasi tema juhitud Berkshire Hathaway’d.

  Nüüd paistab, et ta on aastate pikkuse otsimise järel ka sobiva fondijuhi leidnud. Siiski ei kiirusta Buffett veel investeerimisringkondades vähetuntud Todd Combsi otsesõnu oma mantlipärijaks nimetama.
  „Buffett ei otsinud vaimustust tekitavat staari,“  ütles hedge fondidesse investeerijate nõustaja Beryl Consulting Gorupi juhtivpartner Vidak Radonjic Bloombergile. „Ta valis kellegi, kes hoiab madalat profiili ja kellel on oskus aidata säilitada kapitali juhtides edukalt langusriski. Combs suutis hästi läbida keerulise 2008. aasta, millega paljud hedge fondijuhid hakkama ei saanud.“
  39aastane Combs juhib oma 400 miljoni dollarilist hedge fondi Castle Point Capital Managementi, mis kaotas 2008. aastal vaid 5,7 protsenti. Hedge Funds Researchi andmetel kaotasid liigikaaslased tol aastal keskmiselt 19 protsenti. Buffett on öelnud, et Berkshire paremus Standard & Poor’s 500 indeksi ees on eriti suur siis, kui viimane langeb.
  „Kuigi oleme jäänud mõnedel aastatel alla S&P indeksile positiivsel turul, oleme me jätkusuutlikult olla indeksist paremad 11 aastal, kui indeks langes,“ kirjutas Buffett kirjas aktsionäridele. „Meie kaitse on rünnakust parem.“
  Combsi Castle Point kasutab väärtusele orienteeritud investeerimisstrateegiat, panustades finantsteenuste aktsiatele ja nende vastu, kusjuures tasuvus selgub mitme aasta jooksul.
  „Ta on tohutu Exceli-tüüp,“ ütles kaheksa aastat tagasi Combsi Copper Arch Capitali värvanud Scott Sipprelle. „Ta oli ülidetailne, analüütilise lähenemisega. Ta on töörabaja, kuid samal ajal väga hea läbisaaja, mida ei saa öelda selle sektori teiste intensiivsete nina püsti ajavate maniakaalsete tüüpide kohta.“
  „Combs loeb 500 lehekülge nädalas ja teeb oma sügavat analüüsi,“ ütles Chuck Davis, kes aitas Combsil alustada oma fondiga. See oskus on midagi, mida Buffett respekteerib.
  Buffett kirjutas 2007. aastal, et tema mantlipärijaks sobiks keegi, kes on geneetiliselt programmeeritud vältima suuri riske. Castle Pointi suuremad varad portfellis olid 30. septembri seisuga U.S. Bancorp, MasterCard, Western Union ja Chubb Corp aktsiad. Samal ajal oli Berkshire U.S. Bancorpi suuruselt kolmas aktsionär.  Berksire’i pressiteate kohaselt hakkab Combs juhtima olulist osa Berkshire’i portfellist, andmata konkreetsemat informatsiooni. 1996-2000 aastani töötas Combs autokindlustajas Progressive Corp., olles hinnakujundajaks ning enne seda oli ta kolm aastat Florida pangandusregulaatori leival.
  „Ma tean, et ta on hea, õiget tüüpi tegelane,“ kommenteeris Warren Buffett New York Timesile oma valikut. „Me ei soovi kedagi, kes püüab leida tee, kuidas meie juures teenida sada miljonit dollarit või järgmises kohas 200 miljonit dollarit.“
  Buffett ütles, et Hiina hedge fondijuht Li Lu, kes on 44aastane, oli samuti üheks paremaks kanditaadiks, kuid ta otsustas jääda oma fondi juurde.Buffett ütles The Wall Street Journalile, et seni kuni tema on firmas, ei võta Combs üle kogu investeeringute juhtimist, küll aga laseb Buffett Combsil aja pikku oma rolli Berkshire’is kasvatada.
  Keegi ei saa Warren Buffetti rolli täita, kuid Berkshire’i juhile ja omanikule on väga tähtis, kes võtab tema investeeringute juhtimise üle. Fondinduse maailmas ei ole haruldane, et kui näiteks fondijuht lahkub teise firmasse fondi juhtima, siis lahkub koheselt samast fondist märkimisväärselt investorite raha, kuna nad ei investeerinud fondi konkreetse fondivalitsemise ettevõtte, vaid ikka konkreetse fondijuhi tõttu.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.