Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rein Ratas varjab tulu

  Keskerakonna fraktsiooni liige Rein Ratas töötab keskkonnamõjude hindamise juhtiveksperdina erakonnakaaslase ettevõttes ja saab sealt töötasu, kuid on seni jätnud selle majanduslike huvide deklaratsioonis märkimata.

  Endine keskkonnaministeeriumi kantsler, riigikogu liige Rein Ratas töötab keskkonnamõjude hindajamise juhtiveksperdina Adepte Eksperdis juba 2008. aastast.  "Ma pole Adeptes tööl, vaid olen seal lihtsalt lepingu alusel. Mõningad akordtööd, mis on… siis nad pöörduvad minu poole," tunnistab Ratas.
  Ratase nimi ja amet – keskkonnamõjude hindamise juhtivekspert – on avalikult üleval ka Adepte Eksperdi kodulehel. Ta on üks kahest töötajast, kes ettevõtte  meeskonda kuuluvad. Adepte Eksperdi enamusosanik on Ratase erakonnakaaslane, viimastel aastatel tuulepargiärisse sukeldunud Harry Raudvere. 11% ettevõttest kuulub firmas töötavale Piret Toonperele.
  Ratas: ma ei pea sellest aru andma
  Ratas võrdleb juhtiveksperdina töötamist arsti või kirurgi tööga, kus inimene ei taha riigikokku tulles oma ametialast taset minetada ja püüab end vormis hoida.
  "Ma pean arvestust tundide osas. Kui palju kulub ühe või teise töö või tegevuse jaoks tunde. Ja selle eest saan tasu," lisab ta.
  Samas pole Ratas märkinud Adepte Eksperdist saadud tulu oma majanduslike huvide deklaratsioonis. Nimelt on deklaratsioonis 12. punkt, kuhu peab märkima muud regulaarsed tulud: palk ja lisatasud põhitöökohal, kompensatsioonid, nõukogudest saadavad hüvitised, intressid, pensionid, töövõtust ning teadus- ja õppetööst saadavad tasud, aga ka autoritasud, muud tulud või tuluallikad, näidates ära, mis liiki tuludega on tegu.
  2010. ja 2009. aastal on Ratas majanduslike huvide deklaratsioonis märkinud tuluallikateks tasu Euroülikoolist, kus ta on 0,2 kohaga professor, ASi Tallinna Vesi nõukogu liikme tasu, Tallinna linnavolikogu keskkonnakomisjoni ning Nõmme halduskogu ja komisjoni kompensatsiooni ning pensioni. Tulu, mis Ratas enda sõnul lepingu alusel firmas Adepte Ekspert teenib, ta märkinud pole.
  „Deklareerinud pole ma selle pärast, et mul ei ole regulaarset tasu. See tasu, mis mina saan, on 1-2 korda aastas, ja ma ei pea sellest aru andma,“ ütles Ratas.
  Ratase sõnul ei tööta ta ettevõttes
  Adepte Eksperdi kodulehel on üleval 9 keskkonnamõjude hindamise programmi aastast 2008. Enamiku avalikustatud dokumentide päises, otse pealkirja all on kirjas: Töö teostaja: Adepte Ekspert, keskkonnaekspert Rein Ratas, tegevuslitsents KMH 0066. Kõikides programmi tekstides on kirjas Rein Ratase nimi kui programmi töögrupis ja koostamisel osalenud juhtivekspert."Ei saa öelda, et ma töötan seal! Olen osa võtnud mitmetest keskkonnamõjude hindamistest. Tuleb vahet teha, kes midagi teeb ja kes lihtsalt osaleb. Tegeliku töö teeb minu kolleeg Piret Toonpere,“ vaidleb Ratas vastu.
  Kui suure summaga võib olla tegemist, mida Ratas on avalikkuse eest varjanud, pole täpselt teada. Keskkonnamõjude hindamisega tegelev ekspert ütles, et selle töö alghinnad algavad 100 000 kroonist ning lõpevad miljonite kroonidega, sõltuvalt uuringute arvust ja keerukusest.
  Marrandi: läbipaistvad tulud on poliitiku enda huvi
  Riigikogu korruptsioonivastase komisjoni esimehe Jaanus Marrandi sõnul on loomulik, et riigikogu liige deklareerib kõik oma tulud. "Deklaratsioonis on selle jaoks koht „muud tulud“ ja loomulik, et see tuleb deklareerida. Riigikogu liige on avalik isik ja poliitikute endi turvalisuse küsimus on näidata tulusid võimalikult läbipaistvalt," ütleb Marrandi. Ta ütleb, et kui on tegemist regulaarse tegevusega ja inimene omab selleks litsentsi, siis on tegemist ettevõtlustuluga.
  "Kui tulude mittedeklareerimine on riigikogu liikme järjekindel, süstemaatiline ja põhimõtteline hoiak, siis on selle jaoks karistused. Riigikogu korruptsioonivastane komisjon on teatud korruptiivseid nähte varemgi edastanud prokuratuurile. Riigikogu liikmete puhul oleme hakkama saanud reeglina karistusteta ja palume täpsustada. Tavaliselt on tegemist inimliku eksitusega," ütleb Marrandi.
  Kui rikkumine on selge ja nähtav, kutsutakse riigikogu liige Marrandi sõnul esimesel võimalusel komisjoni istungile vestlusele.
  Adepte Eksperdi omanikud on Adepte (89%) ja Piret Toonpere (11%)
  Firma müügitulu 2009. aastal oli 1,63 mln kr, millest 447 000 krooni moodustas keskkonnamõjude hindamine, ülejäänu aga ehitus-ja remonditööd.Tööjõukulud olid 455 000 krooni, 2008. aastal oli see summa ligi 1,1 mln kr. Ettevõte teenis 2009. aastal 7800 krooni kasumit.
  Adepte Eksperdi emafirma Adepte omanik on Keskerakonda kuuluv Harry Raudvere. Selle firma müügitulu oli 2009. aastal 12,8 mln kr, kasum 2,3 mln kr.
  2008. maksis ettevõte dividende 7,1 mln, 2009. aastal 3,5 mln kr.Ettevõtte jaotamata kasum kokku on 31,5 mln kr, sellest 2 mln määrati dividendideks.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.