Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurpangad taas kasumis

  Majandusekspert Heido Vitsuri sõnul oli pangandus kolmandas kvartalis kindlasti selline sektor, millel läks suhteliselt hästi. Töötlevas tööstuses on olnud edukad ekspordile suunatud ettevõtted. Rahata aga eksport ei toimi ja eksportijatega käsikäes pidid paranema ka panganduse näitajad.
  Vitsuri hinnangul on majanduses praegu saavutatud mingigi stabiilsus ja seetõttu on ka pangad muutunud julgemaks. Lähikuudel paranevad panganduse näitajad veelgi. Üks põhjus on USA Föderaalreservi otsus osta turult täiendavalt kokku 600 miljardi dollari eest valitsuse pikaajalisi võlakirju.
  See tähendab, et majandus rahast ilma ei jää, ehk ameeriklaste otsus mõjutab ka meie majanduse käekäiku ja siinseid panku, lausus Vitsur.
  Pankade tulemused paranesid kolmandas kvartalis ka seetõttu, et potentsiaalsete laenukahjumite reserv vähenes ning laenuportfellide kvaliteet on hakanud paranema.
  Samas tuleb Vitsuri sõnul arvestada, et Eestis on eraisikute ja ettevõtete laenukoormus väga suur ja nõrkadel jalgadel seisvaid ettevõtteid on üsna palju. Seetõttu on pangad ka laenude väljastamisel jätkuvalt konservatiivsed ja on veel päris pikka aega - seni, kuni ettevõtetel on väljastatud laenude tagasimaksmisega probleeme.
  "Pärast buumi on paratamatult kainenemise periood ja see kestab mõned aastad," märkis Vitsur.
  Eesti Pangaliidu juhatuse esimehe ja SEB juhi Riho Undi sõnul jäi majanduskriisi põhi eelmisesse aastasse ning see peegeldus ka pankade majandustulemustes.
  Sellel aastal on majandusaktiivsus kiire taastunud, seda eelkõige ekspordisektori vedamisel.
  2010. aasta on panganduse jaoks pöördeline aasta ja kui maailmamajanduses ei toimu tagasilööke, jätkub majanduse taastumine ka järgmisel aastal, mis omakorda tähendab seda, et ka pankade majandustulemused paranevad.
  "Keerulisem on järgmine aasta endiselt sisenõudlusel põhinevatel sektoritel, kuna sisemaine tarbimine jääb nõrgaks," rääkis Unt.
  Nordea on hoolimata turu üldisest langusest viimase kolme aasta jooksul kasvatanud jõuliselt oma turuosa nii laenude kui ka hoiuste turul.
  Nordea laenuportfellis on halbade laenude osakaal alla Eesti keskmise. See on üks põhjus, miks Nordea pank on teeninud kasumit ka majanduslanguse ajal. Laenukahjumite osakaal kogu portfellist moodustas aasta baasil 0,56%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Soome landitootja koondab Pärnus 35 töötajat Sõda ja sanktsioonid tekitavad ebakindlust
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.
Landitootja Rapala Eesti AS, mis kuulub Helsingi börsil noteeritud Rapala kontserni, koondab töötukassa andmetel 35 inimest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.