• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iirimaad ähvardab valitsuskriis

  Euroopa Liidu finantsabi aktsepteerinud Iirimaad ähvardavad poliitilised vapustused. Valitsuskoalitsiooni kuuluv Roheliste partei nõuab ennetähtaegseid valimisi.

  Valijad tunnevad end „petetute ja reedetutena“, ütles Roheliste juht John Gormley. Uued valimised taastaksid vaieldava abipalve suhtes „poliitilise südametunnistuse“, põhjendavad Rohelised oma nõudmist. Nende arvates tuleks valimised korraldada kohe uue aasta algul, pärast säästuplaani paikapanemist.
  Rohelistel on Iirimaa parlamendis kuus kohta, samal ajal kui valitsusel on vaid kolmehäälne enamus. Rohelised soovivad vähemalt seni valitsusse jääda, kuni on paigas abipakett ja 2011. aasta eelarve. „Jätta riik ilma valitsuseta ajal mil need küsimused on lahendamata, oleks väga kahjustav ja oleks vastuolus meie kohustustega,“ ütles Gormley.
  Peaminister Coweni jaoks, kellele iirlased Euroopa Liidu abiraha vastu võttes avalikku valetamist ette heidavad, on tulevik üsna tume. Nõudmised tagasi astuda kõlavad nii opositsioonis oleva Fine-Gael partei kui peaministri enda enda partei ridadest.
  Cowen ja rahandusminister Lenihan väitsid veel mõned päevad tagasi, et Iirimaa rahastamine on tagatud 2011. aasta keskpaigani, kuid pühapäeval tunnistasid mõlemad, et eelarves on jooksvate kulude osas 19 miljardi suurune auk. 
  Iirimaa esitas rahastamise abipalve Euroopa Liidule pühapäeval peale pikki kõhklusi. Peaminister Cowen rääkis vähem kui 100 miljardi euro suurusest abist kriisi olevatele pankadele.
   
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.