22. november 2010 kell 13:00

Iirimaad ähvardab valitsuskriis

Euroopa Liidu finantsabi aktsepteerinud Iirimaad ähvardavad poliitilised vapustused. Valitsuskoalitsiooni kuuluv Roheliste partei nõuab ennetähtaegseid valimisi.

Valijad tunnevad end „petetute ja reedetutena“, ütles Roheliste juht John Gormley. Uued valimised taastaksid vaieldava abipalve suhtes „poliitilise südametunnistuse“, põhjendavad Rohelised oma nõudmist. Nende arvates tuleks valimised korraldada kohe uue aasta algul, pärast säästuplaani paikapanemist.

Rohelistel on Iirimaa parlamendis kuus kohta, samal ajal kui valitsusel on vaid kolmehäälne enamus. Rohelised soovivad vähemalt seni valitsusse jääda, kuni on paigas abipakett ja 2011. aasta eelarve. „Jätta riik ilma valitsuseta ajal mil need küsimused on lahendamata, oleks väga kahjustav ja oleks vastuolus meie kohustustega,“ ütles Gormley.

Peaminister Coweni jaoks, kellele iirlased Euroopa Liidu abiraha vastu võttes avalikku valetamist ette heidavad, on tulevik üsna tume. Nõudmised tagasi astuda kõlavad nii opositsioonis oleva Fine-Gael partei kui peaministri enda enda partei ridadest.

Cowen ja rahandusminister Lenihan väitsid veel mõned päevad tagasi, et Iirimaa rahastamine on tagatud 2011. aasta keskpaigani, kuid pühapäeval tunnistasid mõlemad, et eelarves on jooksvate kulude osas 19 miljardi suurune auk. 

Iirimaa esitas rahastamise abipalve Euroopa Liidule pühapäeval peale pikki kõhklusi. Peaminister Cowen rääkis vähem kui 100 miljardi euro suurusest abist kriisi olevatele pankadele.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum