Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hea tuleb ikka koos halvaga

  Justkui põletikuna riigist riiki kanduv eurotsooni võlakriis omab tugevat mõju ka Euroopa ühisvaluutale, mis eksportööride suureks õnneks on kolinal kukkuma asunud.
  Üleeile rallis dollar euro vastu valuutaturu kohta erakordsed 1,9% ning eile tõusis ka Šveitsi frank euro vastu pärast uudiseid, et Standard & Poor's kärpis Iirimaa reitingut kahe pügala võrra ning jättis väljavaate negatiivseks.
  "Euro sentiment on praegu väga nõrk ja selle liikumine ei peegelda tegelikke andmeid," ütles Credit Agricole Corporate'i valuutastrateeg Daragh Maher Bloombergile. "Praegu keskendutakse pigem struktuursetele probleemidele. Euro on põhimõtteliselt seotud tsooni nõrgima lüliga."
  Kuid igal mündil on kaks külge. USA Föderaalreservi uue võlakirjade ostuprogrammi valguses kardeti, et dollar muutub liialt odavaks ning annab ameeriklastele põhjendamatu eelise teiste ees ja esimesel nädalal nii ka läks. Dollar tegi järsu hüppe euro vastu, kuid sama järsult hüppas euro kohe ka vastu.
  Iirimaal lahvatanud võlakriisiga, kus laenude kulukus ning pankade päästmine kasvas saareriigil üle jõu, asusid investorid eurosid loovutama ja euro sestpeale vaid odavamaks muutunud.
  Ometi on see hea asi. "Valuutasõdade" mängus, kus Jaapan, USA ja Hiina on üritanud enda valuutat majandushuvide eesmärgil odavana hoida, on uue tegijana mängu astunud Euroopa. Mäletame, kuidas maikuus lahvatanud Kreeka võlakriis viis euro isegi alla 1,2 dollari piiri ja see aitas meie (Euroopa) eksportööridel muutuda konkurentsivõimelisemaks.
  Kuid ühe kaotus on teise võit, sest Saksamaa, kes praegu maksab enamuses iirlaste ja kreeklaste kokku keeratud jama kinni, on Euroopa suurima majandusena odavast eurost suurimat kasu lõikamas. Lisaks saime eile teada, et Saksamaal tõusis novembris ärikliimaindeks kõrgeimale tasemele pärast Berliini müüri langemist. Tugevad muutuvad tugevamaks ja nõrkade saatus on hävida.
  Kuna Iirimaa viskleb suures eelarvemiinuses ja võlakoormas, siis soovitas Iiri miljardär Dermot Desmond möödunud reedel pangad välismaalastele maha müüa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.